توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

خانه / مهارت های بین فردی / مذاکره و متقاعدسازی / اجتناب از سوء تفاهم در مذاکره

اجتناب از سوء تفاهم در مذاکره

اهمیت اجتناب از سوء تفاهم در مذاکره

اجتناب از سوء تفاهم در مذاکره

ابتدا صفحه‌ی “مذاکره در عمل” را مطالعه نمایید.

سوءتفاهم یکی از دلایل رایج شکست مذاکره است. چنین شکست­‌هایی می‌توانند به دلیل اختلاف‌نظرات، فرهنگ و بسیاری از عوامل دیگر رخ دهند.

به‌ویژه در مذاکره، این احتمال وجود دارد تا چیزی که طرف مقابل قصد دارد بیان کند به دلیل عدم مهارت “جرأت­‌ورزی” یا به دلیل “گوش دادن غیر مؤثر” شنیده نشود. این صفحه روش‌هایی را که باعث اجتناب از سوءتفاهم در مذاکره شده و یک مذاکره­‌ی موفقیت‌­آمیز را ممکن می‌سازد، شرح می‌دهد.

بیایید هرگز از ترس مذاکره نکنیم، و همچنین هرگز نترسیم که مذاکره کنیم.

ازآنجایی‌که سوءتفاهم در مذاکره به‌راحتی می‌تواند اتفاق بیفتد، اقدامات زیر برای اجتناب از سوءتفاهم در مذاکره ضروری هستند:

  • شفاف‌­سازی اهداف فردی
  • بیان مسائل و مشکلات به‌طور واضح و صریح
  • توجه به همه‌­ی دیدگاه‌­ها
  • شرح منظور و مقصود

شفاف‌­سازی اهداف مذاکره

داشتن یک درک روشن از هدفی که طرف مقابل دنبال می‌کند، ضروری است. این اهداف همیشه همان اهدافی که در ابتدا بیان می‌شود نیستند.

تلاش برای پی بردن به منافع فردی، اغلب به درک اهداف واقعی کمک می‌کند. بنابراین، بهتر است اهداف به‌وضوح بیان شوند به‌طوری‌که هر دو طرف بتوانند برای دستیابی به یک منفعت متقابل با یکدیگر همکاری کنند.

مذاکره­‌ کنندگان قدیمی اغلب مدعی بودند که بیان اهداف، باعث متزلزل شدن جایگاه خواهد شد.

این ادعا درصورتی‌که از سبک مذاکره­‌ی برد-باخت استفاده می‌کنید، صحیح است. اگر به دنبال ایجاد یک زمینه­‌ی مشترک و یک موقعیت برد-برد هستید، بیان صریح و قاطعانه­‌ی اهدافتان اولین گام به‌سوی موفقیت است.

صفحه‌ی “مذاکره در عمل” تفاوت­‌های میان شرایط و منافع افراد را بیان می‌کند که به شما در درک این موضوع که چرا اهداف اولیه همان اهداف واقعی نیستند، کمک می‌کند. همچنین صفحه‌ی “سطوح منطقی دیلتز” نیز می‌تواند در این زمینه مفید واقع شود.

بیان صریح مسائل و مشکلات

باید مسائل و مشکلات اصلی را شناسایی کرده و مسائل غیر مرتبط را رها کنید.

این کار به حفظ تمرکز مذاکره بر منافع هردو طرف و تفاوت‌­های افراد درگیر در تضاد، کمک می‌کند بدون آنکه مشاجره به سایر واحدها انتشار یابد.

ممکن است نوشتن زمینه­‌هایی که منفعت هردو طرف در آن­ها نهفته است و همچنین زمینه­‌هایی که توافق کرده‌اید برای گفت‌­وگو مناسب نیستند، بر روی تخته مفید باشد. به‌این‌ترتیب، درصورتی‌که یک نفر از بحث خارج شود سایرین می‌توانند موارد مورد توافق برای گفت‌­وگو را به وی گوشزد کنند.

به خاطر داشته باشید، همان‌طور که مذاکرات پیش می‌روند، ممکن است سایر زمینه‌­ها نیز اهمیت پیداکرده و لازم باشند به فهرست زمینه‌های مهم و مرتبط اضافه شوند.

افراد مختلف منافع متفاوتی دارند. ممکن است چیزی که ازنظر شما ضروری و مهم است، ازنظر فرد دیگری بی‌اهمیت باشد. با شرح مسائل به‌طور واضح و صریح در ابتدای مذاکره و همچنین مشخص کردن مسائلی که برای شما از ارزش بیشتری برخوردار هستند، زمینه­‌های برد-برد آشکارتر خواهند شد.

توجه به همه­‌ی دیدگاه­‌ها

در طول مذاکره، زمان زیادی می‌تواند صرف یافتن حقایق گردد. بااین‌حال، باید آگاه بود که کشف حقایق زمینه­‌ی دیگری برای اختلاف‌نظر فراهم می‌کند، زیرا افراد با روش­‌های کاملاً متفاوتی به یک موقعیت یا رویداد مشابه می‌نگرند. نگرانی‌های فرد دیگر، حتی اگر کاملاً بی‌­پایه و اساس باشند، هنوز هم واقعی بوده و باید موردتوجه قرار گیرند.

تضاد، اغلب به دلیل تفاوت­ در دیدگاه‌­های فردی رخ می‌دهد. به خاطر داشته باشید که پذیرفتن و درک دیدگاه فرد دیگر به معنای موافقت با آن دیدگاه نیست. بلکه نشان‌دهنده‌ی احترام به شخص و تمایل برای همکاری به‌منظور یافتن راه‌­حلی است که رضایت متقابل را به همراه داشته باشد.

به‌این‌ترتیب، ترغیب شخص مقابل برای درک دیدگاه شما سودمند است. یک گفت­‌وگوی صریح، صادقانه و قابل‌قبول در مورد تفاوت دیدگاه‌­ها، اغلب به روشن شدن مسائل و نزدیک شدن به یک راه‌­حل کمک خواهد کرد.

شرح منظور و مقصود

مهارت­‌های ارتباطی خوب برای مذاکره ضروری هستند.

بهبود و توسعه­‌ی مهارت­‌های ارتباطی، مشکلات مرتبط با سوءتفاهم در مذاکره را به حداقل می‌رساند.

برخی از این مهارت­‌ها عبارت‌اند از:

  • گوش دادن فعال
  • پرسش
  • بازتاب و شفاف‌­سازی
  • ارتباط کلامی و ارتباط غیرکلامی

همچنین صفحات “موانع ارتباط مؤثر” و “برقراری ارتباط در موقعیت‌های دشوار” نیز می‌توانند به افزایش درک شما از مشکلاتی که ممکن است هنگام برقراری ارتباط بین افراد به وجود آیند، کمک کنند. این امر به‌نوبه‌ی خود احتمال رخ دادن سوءتفاهمات را نیز کاهش می‌دهد.

با ایجاد یک درک خوب از ارتباط، احتمال مذاکره­‌ی موفق افزایش می‌یابد. اما مهم­‌تر از آن، از این طریق ارتباط شما در آینده نیز با دیگران حفظ خواهد شد. صرف زمان برای شفاف­‌سازی و رسیدن به توافق در مورد چیزی که شخص مقابل بیان کرده است (به‌جای اینکه فرض کنید می‌دانید منظور او چیست) احتمال سوءبرداشت از منظور شخص مقابل را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

عبارات مفید در این زمینه عبارت‌اند از:

‘زمانی که فلان حرف را زدی، آیا فلان احساس را داشتی؟’

‘اگر درست متوجه شده باشم، چیزی که برای تو مهم‌­تر است، …. است’

همچنین بسیار مهم است که به پاسخ طرف مقابل گوش‌داده و مطمئن شوید که واقعاً منظور او را به‌درستی درک و تفسیر کرده‌­اید، در غیر این صورت دچار سوءتفاهم خواهید شد.

مذاکره‌ی خوب شامل ارائه‌­ی دیدگاه خود به‌طور قاطعانه است، نه اتخاذ موضعی تهاجمی یا گوش دادن منفعلانه به دیدگاه‌­های مختلف. با اتخاذ روشی قاطعانه کمک می‌کنید تا از برآورده شدن نیازهای همه­‌ی افراد مربوطه اطمینان حاصل شود.

بدون شک، کسب مهارت در مذاکره و جلوگیری از سوءتفاهم طرف مقابل، یکی از المان‌های مهم توسعه فردی در حوزه مهارت‌های ارتباطی بوده و عامل مهمی در پیشرفت کسب و کار و روابط حرفه‌ای است. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *