توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

خانه / مهارت های فردی / ایجاد یک ارتباط

ایجاد یک ارتباط

ایجاد یک ارتباط چگونه انجام می‌شود؟

رابطه نزدیک و صمیمانه درک هماهنگ با فرد یا گروه دیگری است که روابط آسان‌تر و بهتر را ممکن می‌سازد. به عبارت دیگر رابطه صمیمانه با فرد دیگر یا گروه دیگر به خوبی برقرار می‌شوند و با توجه به نقاط اشتراک موجود روند ارتباطات را آسانتر و موثرتر می‌سازد. این مهارت یکی از توانایی‌های کلیدی در مقوله مهارت‌های بین‌فردی بوده و مسیر توسعه فردی را برای شما هموار می‌کند.

ایجاد یک ارتباط

گاهی رابطه طبیعی برقرار می‌شود، شما بدون تلاش و برنامه ریزی با کس دیگری به خوبی کنار می‌آیید و معمولاً روابط دوستانه این چنین پدید می‌آید. با این حال رابطه می‌تواند با پیدا کردن زمینه‌های مشترک، گسترش وابستگی و ایجاد همدردی پدید آید.

این صفحه به بررسی روابط نزدیک به هم و نحوه شکل گیری آن به ویژه در زمان ملاقات با افراد جدید می‌پردازد. رابطه هم در زندگی شخصی و هم حرفه‌ای ما اهمیت دارد، کارفرمایان کسانی را استخدام می‌کنند که به خوبی می‌توانند با سایرین ارتباط برقرار کنند. برقراری روابط شخصی زمانی که رابطه و درک متقابل نزدیک‌تر و عمیق‌تر باشد، آسان‌تر است.

اولین کار در روابط میان فردی موفقیت آمیز تلاش برای ایجاد حسن تفاهم است. حسن تفاهم یا سازگاری به معنی هماهنگ کردن خود با دیگران است. برای بسیاری از افراد آغاز مکالمه با یک غریبه کار پر از استرسی است. ممکن است به دلیل زبان بدن و رفتارهایمان به نادیده گرفته شویم. ایجاد تفاهم در ابتدای گفتگو با شخص دیگر معمولاً نتیجه گفتگو را مثبت می‌کند. با این حال اگر در ابتدای کار مضطرب و نگران بودید بهتر است که سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و با دور کردن تنش از خودتان در آن موقعیت ارتباطی رشد سریعتر و بهتری داشته باشید.

یخ شکنی کنید

وقتی برای اولین بار کسی را ملاقات می‌کنید چند روش می‌تواند به کاهش تنش برای هر دو طرف بکار رود و باعث شود که آنها احساس آرامش بیشتری داشته و بهتر روابط را برقرار کنند:

  • از موضوعات غیرتحریک کننده و خنثی برای شروع گفتگو استفاده کنید. در مورد تجربیات مشترک خود، آب و هوا، نحوه سفر و اینکه کجا هستید، حرف بزنید. زیاد در مورد خودتان صحبت نکیند و از پرسیدن سؤالات مستقیم از طرف مقابل خودداری کنید.

برای ایده‌های بیشتر در این زمینه صفحه مؤدب بودن را ببینید.

  • به چیزهایی که شخص دیگر می‌گوید، گوش دهید و به دنبال تجربیات و شرایط مشترک باشید، این کار به شما فرصت صحبت کردن بیشتر را در مراحل ابتدایی رابطه می‌دهد.
  • سعی کنید کمی با لحن شوخی و طنز شروع کنید. خندیدن با هم نوعی هماهنگی را ایجاد می‌کند، در مورد خودتان یا شرایط موجود شوخی کنید اما مراقب شوخی کردن در مورد افراد دیگر باشید.
  • مراقب زبان بدن و سایر علایم غیرزبانی که ارسال می‌کنید، باشید. سعی کنید رابطه چشمی را در ۶۰% مواقع حفظ کنید. آرام باشید و با آرامش خود به طرف مقابل حس گوش دادن، درک و علایم تاکیدی را منتقل نمایید.
  • حس همدردی داشته باشید. نشان دهید که دیدگاه طرف مقابل را درک می‌کنید. بخاطر داشته باشید که حسن تفاهم در مورد یافتن شباهت‌ها و در یک مسیر قرار گرفتن با یک شخص دیگر است پس برای رسیدن به این مقصود حس همدردی بسیار مهم است.

مطمئن شوید که احساس طرف مقابل هم درگیر شده است اما در ابتدای گفتگو او را مورد پرسش قرار ندهید. همانطور که برقراری رابطه با یک شخص جدید برای شما سخت است برای آنها هم وضعیت چنین خواهد بود.

کاری کنید که او احساس آرامش داشته باشید و به صورت طبیعی در گفتگوی شما شریک شود.

ایجاد حسن تفاهم غیرکلامی

با وجود اینکه گفتگوهای ابتدایی می‌توانند به ما کمک کنند که آرام باشیم، بیشتر حسن تفاهم‌ها بدون کلمات و از طریق کانال‌های ارتباطی غیرکلامی پدید می‌آیند.

ما تفاهم را به صورت ضمنی از طریق سیگنال‌های غیرکلامی مانند حرکات بدن، ارتباط چشمی، حالات صورت و آهنگ صدا ایجاد می‌کنیم.

به گفتگوی دو دوست دقت کنید و ببینید که چگونه به صورت ناخودآگاه ارتباطات غیرکلامی یکدیگر را تقلید می‌کنند.

حسن تفاهم به صورت درونی ایجاد می‌شود، این نوعی دفاع طبیعی از شکست است که بیشتر ما سعی می‌کنیم از آن خودداری کنیم.

لازم است که زبان بدن به درستی استفاده شود، ما به زبان بدن معتقد هستیم در حالیکه ممکن است از طریق ارتباطات کلامی مجاب‌تر شویم. اگر میان چیزی که در کلام گفته می‌شود و انعکاس زبان بدن هماهنگی وجود نداشته باشید با بر اساس زبان بدن گفته‌ها را برداشت خواهیم کرد. حسن تفاهم با زبان بدن مناسب، گشاده رویی و آرامش شروع می‌شود.

همچون توجه کردن و تطابق زبان بدن با فرد متفاوت، بکار بردن کلمات مناسب هم مهم است. اشاره به گفته‌های قبلی و شفافیت در کلام روش‌هایی برای تکرار در روابط است. نه تنها اثبات می‌کند که شما به حرف‌های گوش داده‌اید بلکه فرصتی برای استفاده از کلمات بیشتر، تاکید بر شباهت و زمینه‌های مشابه پدید می‌آید (قسمت انعکاس و شفاف‌سازی را برای اطلاعات بیشتر ببینید).

روشی که با استفاده از آن صدایمان را بکار می‌بریم هم در ایجاد حسن تفاهم مهم است. وقتی نگران و مضطرب هستیم سعی می‌کنیم سریعتر حرف بزنیم که این کار باعث می‌شود صدا با استرس بیشتری همراه شود. می‌توان لحن صدا، میزان بلندی و سرعت آن را به گونه‌ای تنظیم کرد که گفته‌هایمان جذاب‌تر به گوش برسند. سعی کنید آهنگ صدا را پایین آورید، آرام صحبت کنید تا ایجاد تفاهم آسان شود.

رفتارهای مفید برای ایجاد حسن تفاهم

  • اگر نشسته‌اید به عقب تکیه دهید رو به روی شخصی باشید که با او در حال صحبت کردن هستید، با دست‌های باز و پاهایی که روی هم انداخته نشده‌اند. این زبان بدن باز است و به شما و طرف مقابل کمک می‌کند تا با ارامش بیشتری حرف بزنید.
  • در ۶۰% مواقع به طرف مقابل نگاه کنید. رابطه چشمی مهم است اما مراقب باشید که نباید حس بدی را منتقل کند.
  • وقتی گوش می‌دهید سرتان را تکان دهید و سعی کنید او را تشویق به حرف زدن نمایید.
  • لبخند بزنید.

  • از اسم شخص مقابل در ابتدای گفتگو استفاده کنید. اینکار نه تنها محترمانه است بلکه باعث می‌شود اسم شخص در ذهن شما ثبت شود.
  • سؤالات باز از طرف مقابل بپرسید. سؤالات باز به چیزهایی بیشتر از بله یا خیر نیاز دارند.
  • از بازخورد برای خلاصه کردن، انعکاس و شفاف سازی دیدگاه‌های مطرح شده استفاده کنید. این کار از هرگونه سوبرداشت جلوگیری می‌کند.
  • در مورد چیزهایی صحبت کنید که به گفته‌های شخص دیگر انعکاس دارد. میان تجربیات مشترک خود ارتباط برقرار کنید.
  • حس همدردی خود را نشان دهید. نشان دهید که شما احساسات او را درک می‌کنید و می‌توانید از دیدگاه آنها همه چیز را ببینید (همدردی چیست را ببینید).
  • وقتی با شخص دیگری در تطابق هستید، بگویید و دلیلش را مطرح کنید.
  • بر اساس ایده‌های طرف مقابل پیش بروید.
  • در مورد طرف مقابل قضاوت نکنید. از قضاوت زودهنگام یا ایده سازی در مورد آن شخص اجتناب کنید.
  • اگر با طرف مقابل اختلاف نظر دارید، ابتدا دلیلش را مطرح کنید.
  • هر زمان که پاسخ را نمی‌دانستید یا اشتباه می‌کنید، اعتراف کنید. صداقت همیشه بهترین روش است، پذیرش اشتباهات به ایجاد اعتماد کمک می‌کند.
  • با رفتارهای دیداری و کلامی در مقابل یکدیگر سعی کنید که تأثیر رابطه را بیشتر کنید.
  • تعریف و تمجید کنید، انتقاد نکنید و مؤدب باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *