توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

مذاکره چیست؟

صفحه­‌ تحلیل رفتار متقابل را نیز مطالعه کنید.

مذاکره چیست؟

مذاکره روشی است که از طریق آن افراد به حل اختلافات خود می‌پردازند. این یک فرآیند است که تا زمانی که از بحث و مشاجره اجتناب کنید، به‌وسیله‌ی آن سازش یا توافق حاصل می‌شود.

مذاکره چیست؟

در هر اختلافی هدف افراد، به‌وضوح دستیابی به بهترین نتیجه­‌ی ممکن برای موقعیت خود یا موقعیت ‌سازمانی است که نماینده­‌ی آن هستند. اصول رعایت انصاف، دنبال کردن منفعت متقابل و حفظ یک رابطه کلیدهای یک نتیجه‌­ی موفقیت­‌آمیز هستند.

انواع مختلف مذاکره در بسیاری از موقعیت‌­ها مورداستفاده قرار می‌گیرند، به‌عنوان‌مثال، در محافل بین­‌المللی، نظام حقوقی، دولت، اختلافات اهالی صنعت یا روابط خانوادگی. بااین‌حال، مهارت‌­های مذاکره­ی عمومی می‌توانند فراگرفته ‌شده و در فعالیت‌های گوناگون به کار روند. مهارت‌­های مذاکره می‌توانند در حل هرگونه اختلاف که ممکن است بین شما و دیگران اتفاق بیفتد سودمند باشند.

به‌منظور دستیابی به یک نتیجه‌­ی مطلوب، بهتر است یک رویکرد ساختاریافته برای مذاکره را دنبال کنید. برای مثال، در یک موقعیت کاری، ممکن است نیاز باشد یک جلسه ترتیب داده شود که در آن همه­‌ی افراد مربوطه بتوانند یکدیگر را ملاقات کنند.

فرآیند مذاکره شامل مراحل زیر است:

۱٫ آماده‌­سازی

۲٫ بحث و گفت‌­وگو

۳٫ شفاف‌­سازی اهداف

۴٫ مذاکره در جهت یک نتیجه‌­ی برد-برد

۵٫ توافق

۶٫ پیاده­‌سازی یک سری اقدامات

۱٫ آماده‌­سازی

پیش از آنکه هرگونه مذاکره‌­ای اتفاق بیفتد، نیاز است که در مورد زمان و مکان تشکیل یک جلسه به‌منظور گفت­‌وگو درباره­‌ی مشکل و تعیین افرادی که قرار است در مذاکره حضورداشته باشند، تصمیم گرفته شود. تعیین یک محدودیت زمانی نیز برای اجتناب از ادامه یافتن اختلاف می‌تواند مفید باشد.

در این مرحله، به‌منظور شفاف­‌سازی موقعیت خودتان، باید از اینکه تمام حقایق مربوط به وضعیت شناسایی می‌شوند، اطمینان حاصل کنید. در مثال بالا، این امر می‌تواند شناخت قوانین سازمان، شناخت افرادی که احساس می‌کنند موردحمایت نیستند و باید حمایت شوند و همچنین شناخت زمینه­‌های چنین اعتراضاتی را شامل شود.

آماده شدن پیش از بحث درباره­‌ی اختلافات به جلوگیری از تضاد بیشتر و اتلاف غیرضروری زمان در طول جلسه کمک خواهد کرد.

۲٫ بحث و گفت‌­وگو

در طول این مرحله، افراد یا اعضای هر طرف مشکل را همان‌طور که می‌بینند یا به عبارتی درک خود را از وضعیت، مطرح می‌کنند.

مهارت‌های کلیدی در طول این مرحله شامل پرسش، گوش دادن و شفاف‌­سازی هستند.

گاهی اوقات یادداشت‌برداری در طول مرحله‌­ی بحث و گفت‌­وگو برای ثبت نکات ارائه‌شده‌ی موردنیاز برای شفاف­‌سازی بیشتر، سودمند است. گوش دادن در این مرحله بسیار مهم است، زیرا در هنگام رخ دادن اختلافات، زیاد صحبت کردن و کمتر گوش دادن اشتباه بسیار رایجی است. هرکدام از طرفین باید فرصت برابر برای بیان نقطه‌نظر خود داشته باشند.

در گفت‌­وگویی که صورت می‌گیرد، اهداف، منافع و دیدگاه­‌های هردو طرف اختلاف باید شفاف­‌سازی شوند.

بهتر است که این عوامل به ترتیب اولویت فهرست شوند. شناسایی یا تعیین برخی از زمینه­‌های مشترک اغلب از طریق این شفاف­‌سازی امکان­پذیر است. شفاف­‌سازی یکی از بخش­‌های ضروری فرآیند مذاکره است که احتمال رخ دادن سوءتفاهم را کاهش می‌دهد. سوءتفاهم می‌تواند منجر به مشکلات و موانعی بر سر راه رسیدن به یک نتیجه‌­ی سودمند شود.

۴٫ مذاکره در جهت یک نتیجه‌­ی برد-برد

این مرحله بر یک نتیجه­‌ی برد-برد تمرکز دارد که در آن هر دو طرف احساس می‌کنند از طریق فرآیند مذاکره به نتیجه­‌ی مثبتی دست‌یافته و دیدگاه­‌هایشان موردتوجه قرارگرفته است.

معمولاً یک موقعیت برد-برد بهترین نتیجه است. اگرچه ممکن است همیشه امکان­پذیر نباشد، اما باید هدف نهایی ما از مذاکره باشد.

راهبردها و توافقات احتمالی باید در این مرحله موردتوجه قرار بگیرند. توافقات اغلب راه‌حل‌های مثبتی هستند که در مقایسه با حفظ شرایط اولیه، می‌توانند منافع بیشتری برای همه‌­ی افراد کسب کنند.

۵٫ توافق

هنگامی‌که درک دیدگاه‌­ها و منافع هر دو طرف موردتوجه قرار می‌گیرد، توافق می‌تواند حاصل شود.

برای تمام افراد درگیر در مذاکره ضروری است که به‌منظور دستیابی به یک راه‌­حل قابل‌قبول به نظرات سایر افراد با ذهن باز و بدون قضاوت گوش دهند. هرگونه توافق باید کاملاً شفاف باشد به‌طوری‌که هردو طرف از تصمیمی که گرفته‌شده است آگاه باشند.

۶٫ پیاده‌سازی یک سری اقدامات

پس از توافق، باید به‌منظور پشتیبانی از تصمیم یک سری اقدامات صورت گیرند.

برای اطلاعات بیشتر صفحات تفکر راهبردی و برنامه‌­ریزی عملیاتی را مطالعه کنید.

شکست در ایجاد توافق

درصورتی‌که فرآیند مذاکره با شکست مواجه شده و توافق حاصل نشود، مجدداً برای ترتیب دادن یک جلسه‌­ی دیگر برنامه­‌ریزی خواهد شد. این جلسه از درگیری افراد حاضر در مذاکره که تنها منجر به اتلاف وقت و صدمه زدن به روابط آتی آن­ها می‌شود، جلوگیری می‌کند.

در این جلسه، مراحل مذاکره باید تکرار شوند. ایده‌­ها یا منافع جدید باید موردتوجه قرارگرفته و وضعیت دوباره بررسی شود. همچنین ممکن است در این مرحله بررسی سایر راه‌حل‌های احتمالی یا دعوت از یک فرد میانجی گر مفید واقع شود.

صفحه‌­ی مهارت‌های میانجی‌گری را برای اطلاعات بیشتر مطالعه کنید.

مذاکره‌­ی غیررسمی

برخی از مواقع نیاز است که به‌صورت غیر رسمی­‌تر مذاکره کنیم. در چنین مواقعی، هنگامی‌که یک اختلاف‌نظر پدید می­آید ممکن است طی کردن مراحل رسمی که پیش‌ازاین ذکر شد امکان­پذیر یا مناسب نباشد.

بااین‌وجود، به خاطر داشتن نکات کلیدی که در مراحل مذاکره‌­ی رسمی وجود داشتند می‌تواند در موقعیت­‌های گوناگون غیررسمی نیز مفید واقع شود.

در هر مذاکره­ای، سه عنصر زیر مهم بوده و با احتمال بالایی بر نتیجه­‌ی نهایی مذاکره تأثیرگذار خواهند بود:

۱٫ نگرش­‌ها

۲٫ دانش

۳٫ مهارت‌­های بین فردی

نگرش‌­ها

همه­‌ی مذاکرات شدیداً تحت تأثیر نگرش‌­های اساسی به فرآیند هستند، به‌عنوان‌مثال، نگرش به مسائل و شخصیت­‌های درگیر در یک مورد خاص یا نگرش‌­های مرتبط با نیازهای فردی برای مذاکره.

همواره آگاه باشید که:

· مذاکره عرصه‌­ای برای تحقق دستاوردهای فردی نیست.

· افرادی که در قدرت هستند از اینکه نیاز به مذاکره پیدا کنند، احساس نارضایتی خواهند داشت.

· برخی از جنبه­‌های خاص مذاکره می‌تواند بر روی رفتار شخص تأثیر بگذارند، به‌عنوان‌مثال ممکن است برخی از افراد حالت تدافعی به خود بگیرند.

دانش

هرچه دانش بیشتری از مسائل موردبحث داشته باشید، مشارکت شما در فرآیند مذاکره بیشتر خواهد بود. به‌عبارت‌دیگر، ضروری است که آمادگی خوبی برای مذاکره داشته باشید.

تمرینات خود را انجام داده و تا آنجا که می‌توانید در مورد مسائل اطلاعات کسب کنید.

علاوه ­بر این، راهی که مذاکره در آن صورت می‌گیرد باید به‌خوبی درک شود زیرا مذاکره در شرایط مختلف به روش‌­های متفاوتی نیاز خواهد داشت.

مهارت­‌های بین فردی


مهارت‌های بین فردی خوب برای مذاکره­‌ی مؤثر در موقعیت‌­های رسمی و نه‌چندان رسمی یا مذاکرات تک‌به‌تک، ضروری هستند.

این مهارت‌­ها شامل موارد زیر هستند:

· ارتباط کلامی مؤثر.

صفحات ارتباط کلامی و صحبت کردن مؤثر را مطالعه کنید.

· گوش دادن.

توصیه‌­های بسیار زیادی به‌منظور کمک به بهبود مهارت‌­های گوش دادن در صفحه­‌ی گوش دادن فعال ارائه‌شده است.

· کاهش سوءتفاهم‌­ها یک بخش کلیدی از مذاکره­‌ی مؤثر است.

برای اطلاعات بیشتر صفحات بازتاب، شفاف­‌سازی و نردبان استنتاج را مطالعه نمایید.

· ایجاد توافق.

روابط کاری قدرتمندی بر اساس احترام متقابل ایجاد کنید. صفحه چگونه مبادی‌آداب باشیم را مطالعه نمایید.

· حل مسئله.

به بخش حل مسئله­‌ی مؤثر رجوع کنید.

· تصمیم‌گیری.

چند روش ساده را برای کمک به بهبود تصمیم‌گیری بیاموزید، صفحه‌­ی تصمیم‌گیری را به این منظور مطالعه نمایید.

· جرأت­‌ورزی.

جرأت­‌ورزی یک مهارت ضروری برای مذاکره‌­ی موفق است. 

· رویارویی با موقعیت‌­های دشوار.

به‌منظور دریافت نکات و توصیه‌­هایی برای آسان­تر کردن ارتباطات دشوار، صفحه‌­ی برقراری ارتباط در موقعیت‌های دشوار را مطالعه نمایید.

کسب مهارت در مذاکره یکی از المان های مهم توسعه فردی در حوزه روابط بین فردی بوده و برای صاحبان کسب و کار از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *