توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

مدیریت تغییر فردی

مدیریت تغییر فردی یعنی چه؟

چرا به نظر می‌رسد که برخی از مردم به‌راحتی تمام تغییراتی که در زندگی آن­‌ها پیش می‌­آید را می‌­پذیرند، درحالی‌که سایر افراد حتی اگر مجبور باشند صبحانه خود را تغییر دهند مضطرب می‌شوند؟

پاسخ در این است که نگرش شما نسبت به تغییر چگونه و سطح پذیرش عدم اطمینان شما به چه میزان است؟

شواهد فراوانی وجود دارد که نشان می‌دهد چیزی که بیشتر باعث استرس در انسان می‌شود، عدم اطمینان است و نه ایجاد تغییر در خود. حتی سخت‌ترین حوادث زندگی، مانند طلاق و جدایی، بیشتر از لحاظ عدم اطمینان نسبت به آینده تنش‌­زا هستند.

اغلب، این تنش، به دلیل خود اتفاق طلاق نیست، بلکه نگرانی در مورد ” بعد از آن چه‌کاری خواهم کرد؟” یا “بچه‌ها چگونه از عهده‌­ی آن برمی‌آیند؟” است که شرایط را تنش‌­زا می­کند. اما چند مهارت ساده وجود دارد که توسعه‌­ی آن­‌ها به مدیریت تغییرات در زندگی، ازجمله رویدادهای کاری و اتفاقات زندگی، کمک خواهد کرد.

استرس

مقالات مرتبط با “مدیریت استرس” اطلاعات زیادی درباره‌­ی درک استرس و اتفاقات استرس‌زای زندگی، در اختیار شما قرار می‌دهند. اما در اینجا دوباره تکرار می‌کنیم که استرس تنها در ذهن انسان اتفاق نمی‌­افتد. بلکه می‌تواند نشانه‌های جسمی واقعی، ازجمله سرگیجه، سردردهای تنشی، اسهال و بی‌خوابی ایجاد کند که به‌نوبه‌­ی خود باعث می‌شوند احساس بدتری داشته و حتی بیشتر تحت استرس قرار بگیرید.

این نوع “حلقه بازخورد منفی” در طبیعت رایج بوده و به‌منظور متوقف ساختن شما طراحی ‌شده است! بدن در تلاش است تا چیزی بگوید و اگر به آن گوش نکنید، می‌توانید خود را درگیر بیماری شدیدی کنید.

نباید وسوسه شوید که علائم استرس را نادیده بگیرید و امیدوار باشید که خودشان از بین بروند. این علائم به‌خودی‌خود از بین نمی­‌روند. بلکه، باید با این علائم مقابله کنید.

اگر در حال مبارزه با استرس هستید و این امر باعث ناراحتی شما شده است، باید از یک مشاور به‌طور جدی کمک بگیرید.

درصورتی‌که استرس کنترل نشود، می‌تواند به افسردگی که یک بیماری روحی جدی است، منجر شود.

مقابله با تغییر

شواهد فراوانی نشان می­دهند که تقریباً همه‌­ی افراد کم­‌و­بیش در مواجهه با تغییر یک فرآیند یکسان را تجربه می‌­کنند، گرچه در صورت طی کردن برخی مراحل خاص، ممکن است فرآیند کمی طولانی‌­تر شود.

الیزابت کوبلر-راس نحوه‌­ی پذیرش یک بیماری لاعلاج در افراد را مورد مطالعه قرار داد که منجر به ایجاد مدلی به نام منحنی تغییر یا منحنی انتقال شد. مطالعات بعدی نشان داد که مردم به شیوه‌های مشابهی نسبت به از دست دادن چیزی و همچنین نسبت به تغییرات در کار، واکنش نشان می‌دهند.

این مدل نشان می‌دهد که مردم در حالت انکار، با سطح بالایی از انرژی و اعتمادبه‌نفس فرآیند تغییر را آغاز می‌کنند، اما این اعتمادبه‌نفس و انرژی کم­‌کم رو به افول گذاشته و احساس نیاز برای حمایت به آن­ها دست خواهد داد. پس‌ازآن عصبانی شده و سؤالاتی مانند «چرا من؟» می‌پرسند. سپس به سمت آگاهی از وضعیت خود، گزینه‌های جدید و پذیرش آن، حرکت می‌کنند.

مدیریت تغییر فردی

نیایشی وجود دارد که با عنوان دعای آرامش (The Serenity Prayer) شناخته‌شده است:

خدایا به من آرامشی عطا فرما تا بپذیرم آنچه را که نمی‌­توانم تغییر دهم و تغییر دهم آنچه را که می‌­توانم و بینشی که درک کنم تفاوت بین این دو را.

اگرچه ممکن است این نیایش پیش‌پاافتاده و تکراری باشد، اما این روش، روشی غیرمنطقی برای مدیریت تغییر در زندگی نیست.

پذیرش چیزهایی که نمی‌توانید تغییر دهید

افرادی که به‌راحتی پذیرای تغییر هستند اغلب عنوان می­‌کنند که چیزی که امکان تغییر در آن وجود ندارد را پذیرفته و تنها نگران چیزی هستند که خودشان می‌­توانند آن را تغییر دهند.

رها کردن نگرانی می‌تواند بسیار دشوار باشد، اما نگرانی در مورد چیزی که کنترلی روی آن ندارید نیز فایده­ای ندارد.

هر زمان که با موضوع نگران‌کننده‌ای مواجه شدید از خود بپرسید: “آیا می‌توانم احتمال وقوع این رویداد یا نتیجه­‌ای که پس از وقوع دارد را تغییر دهم؟”

درصورتی‌که واقعاً پاسخ‌تان منفی است، موضوع را رها کرده و آن را به‌عنوان چیزی که ممکن است اتفاق بیفتد یا نه، کنار بگذارید چراکه نگرانی در مورد آن سودی نخواهد داشت. سپس، مهم است که بجای آن ذهن خود را به موضوع دیگری معطوف نمایید.

برنامه‌ریزی برای موضوعاتی که می‌توانید تغییر دهید

گام بعدی توجه به موضوعات و زمینه‌­هایی است که بر روی آن­ها کنترل دارید. به‌جای نگرانی در مورد تغییر احتمالی، از خودتان دو سؤال بپرسید:

  • به‌طور واقع‌­بینانه، آیا کاری وجود دارد که من بتوانم برای تغییر احتمال وقوع این رویداد انجام دهم و اگر چنین است، چه‌کاری؟
  • به‌طور واقع­‌بینانه، آیا کاری وجود دارد که من بتوانم برای تغییر نتیجه به نتیجه‌­ی مطلوب­‌تر، انجام دهم و اگر چنین است، چه‌کاری؟

کلمه‌­­ی کلیدی در اینجا کلمه­‌ی واقع‌بینانه است، یعنی این اقدامات باید اقداماتی باشند که شما واقعاً می‌توانید برای تغییر شرایط انجام دهید، نه “چیزهای ایده‌آل” مانند: “ظرف مدت سه هفته مدرکم را خواهم گرفت و بهترین دانش‌آموزی می‌شوم که آن­ها تابه‌حال دیده‌اند”.

قبل از اینکه فکر کنید چگونه می‌توانید نتیجه را تغییر دهید، مهم است که در مورد نتیجه‌­ی ایده‌آل خود و میزان احتمال رخ دادن آن فکر کنید.

یک مثال کاربردی

به نظر می‌­رسد شرکتی که برای آن کار می­‌کنید واگذار شده و شما نگران این هستید که ممکن است شغل خود را از دست‌ داده یا نهایتاً مجبور به انجام کاری شوید که علاقه‌ی کمتری به آن دارید.

آیا کاری وجود دارد که واقعاً بتوانید انجام دهید تا احتمال واگذاری شرکت را تغییر دهید؟

خیر. مگر اینکه شما مدیرعامل شرکت باشید، در غیر این صورت کاری از دست شما ساخته نیست. پس نگرانی در این مورد را کنار بگذارید.

آیا کاری وجود دارد که واقعاً بتوانید انجام دهید تا نتیجه­‌ی احتمالی برای شما مطلوب‌تر شود؟

بله. رزومه­‌ی خود را به‌روز کنید، با یک آژانس کاریابی مرتبط با کار خود، تماس گرفته و به دنبال شغل دیگری باشید. زمانی که ببینید دیگران برای مهارت­‌های شما چه ارزشی قائل هستند اعتمادبه‌نفس بیشتری خواهید یافت و همچنین درصورتی‌که پیشنهاد‌های کاری دیگری داشته باشید که گزینه‌­های بیشتری برای انتخاب به شما می‌دهند، بیشتر موردتوجه شرکت فعلی خود نیز قرار خواهید گرفت.

شما همچنین می‌توانید به فرصت‌هایی که پس از اخراج از کار ممکن است برایتان ایجاد شود فکر کنید، مانند شانس راه‌اندازی شرکت خودتان و یا حتی به دست آوردن زمانی برای مسافرت. این امر همچنین باعث می‌شود که احساس مثبت بیشتری داشته باشید و بنابراین بیشتر موردتوجه کارفرمایان احتمالی قرار بگیرید.

بینش آگاهی از تفاوت

این امر عنصر پایانی یک مدیریت تغییر باظرافت است.

همانند متفکران راهبردی خوب، کسانی که تغییر فردی را پذیرفته و به‌خوبی مدیریت می‌کنند، کسانی هستند که درباره آنچه می‌خواهند، صریح هستند. آن‌ها سریع تصمیم می‌گیرند که چه چیزی را نمی‌توانند تغییر دهند و آن را کنار می‌گذارند. همچنین این افراد در انجام اقدامات لازم در جهت تغییر و کنترل عناصری که می‌توانند تغییر دهند، به‌خوبی تأثیرگذار هستند.

و درنهایت…

مهم‌ترین موردی که باید به خاطر بسپارید این است که:

از لحظه‌­ی گرفتن تصمیم نهایی خود، مبنی بر اینکه چیزی را می‌توانید تغییر دهید یا نه و چه‌کاری در جهت آن می­‌خواهید انجام دهید، آن تصمیم را دنبال کنید.

تصمیم خود را پذیرفته و تغییر کنید. دائماً نگران “چه می‌شود اگر …” نباشید، چراکه تمام اقدامات خوب شما را در جهت کنار گذاشتن چیزی که نمی‌­توانید کنترل کنید، از بین می­برد. حتی مهم نیست اگر دلیل‌تان برای اینکه کاری در این زمینه نمی­‌توانید انجام دهید این باشد که “به‌قدری مسائل دیگری در زندگی دارم که زمان برای مقابله با این موضوع را ندارم”. خوب است. به خودتان فرصت دهید و بینش خود را بپذیرید. 

کسب مهارت در مدیریت تغییر فردی می‌تواند گام موثری در توسعه فردی شما باشد. 

۲ دیدگاه

  1. سلام و وقت بخیر
    من از مطالبتون برای یک ارائه ی دانشگاهی استفاده کردم که نیاز به منبعش دارم الان اگر لطف کنید مدیر محترم سایت منبع رو برام ایمیل کنید ممنون میشم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *