توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

خانه / مهارت های فردی / هوش هيجانی

هوش هيجانی

هوش هيجانی چيست؟

بسیاری از ما از آی کیو (بهره هوشی) آگاهی داریم. بهره هوشی میزان هوش هوشمندانه را در قالب آزمون‌های مختلف نشان می‌دهد. هر چه بهره هوشی بالاتر باشد، توانایی‌های شناختی بیشتر خواهند بود یا توانایی برای یادگیری و درک بیشتر است. افرادی که بهره هوشی بالاتری دارند از نظر علمی عملکرد بهتری دارند و نیاز به تلاش کمتری نسبت به افراد دارای بهره هوشی کمتر هستند.

بنابراین فرض اصلی این است که افراد دارای بهره هوشی بالاتر در کار و زندگی موفق‌تر خواهند بود. اثبات شده که این فرض نادرست است و برای موفقیت به چیزهایی بیشتر از باهوشی نیاز است.

هوش هيجانی (EI یا گاهی هوش عاطفی EQ) مفهومی مدرن‌تر است و در میانه سال 1990 توسط دنیل گلمن تکمیل شد.

هوش هيجانی: یک تعریف

هوش عاطفی مقیاسی برای توانایی‌های یک فرد در تشخیص و مدیریت عواطف خود و عواطف دیگران هم به صورت فردی و هم گروهیست.

مزایای هوش هيجانی بیشتر

  • افراد دارای هوش هيجانی بیشتر در تشکیل و حفظ روابط میان فردی و تناسب یافتن در موقعیت‌های گروهی موفق‌تر هستند.
  • افراد دارای هوش هيجانی بیشتر در درک حالت روانی خود که شامل مدیریت استرس می‌شود، بهتر عمل می‌کنند و کمتر از افسردگی رنج خواهند برد.

میان میزان IQ و EI هیچ همبستگی وجود ندارد.

به عبارت دیگر موفقیت علمی (بهره هوشی) ارتباطی با درک دیگران و اهمیت دادن به عواطف خود و سایرین (EI) ندارد. همه ما افراد بسیار باهوشی را دیده‌ایم که توانایی برخورد با سایرین را ندارند یا بالعکس.

بعضی افراد بهره هوشی بالا اما هوش عاطفی پایین یا بالعکس دارند در حالیکه عده‌ای هر دو را در میزان بالا هستند و برخی هم خیر.

بهره هوشی و هوش هيجانی سعی دارند تا انواع مختلف هوش انسانی را همراستا با شخصیت اندازه گیری کنند، این مقیاس‌ها روان فردی را تشکیل می‌دهند.

هوش هيجانی یکی از بخش‌های روان انسانی است که ما می‌توانیم با یادگیری و تمرین مهارت‌های جدید در خودمان تقویت کنیم. شما می‌توانید در بسیاری از صفحات مربوط به مهارت‌هایی که شما نیاز دارید اطلاعات خوبی بدست آورید. بهره هوشی و شخصیت آمارهای ثابتی که در طول زندگی بدون تغییر هستند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع شخصیت می‌توانید به صفحات آزمون شخصیت مایرز- بریگز (MBTI) و MBTI در عمل مراجعه کنید

آزمون‌های متعددی برای اندازه گیری هوش هيجانی، بهره هوشی و شخصیت به صورت آنلاین و در کتاب‌ها وجود دارد. آزمون‌های هوش هیجانی نیازمند پاسخ صادقانه به سؤالات است و امکان تقلب در آن‌ها بیشتر است.

در نهایت هوش هيجانی می‌تواند بر اساس میزان پیشرفت فردی در روابط با سایرین، مهارت‌های میان فردی، توانایی برای مدیریت عواطف و مهارت‌های شخصی اندازه گیری شودو

قسمت ارزیابی درونی مهارت‌های میان فردی شامل توضیحاتی در مورد هوش هيجانی می‌شود.

عناصر هوش هیجانی

دنیل گلمن هوش هيجانی را به شایستگی‌های فردی و اجتماعی تقسیم کرده که میان مهارت‌های شخصی و میان فردی قرار می‌گیرند. در این بین قسمت‌هایی از مهارت‌ها وجود دارد که عناصر هوش هيجانی هستند.

مهارت‌ها یا شایستگی‌های فردی:

چگونه خودمان را مدیریت می‌کنیم؟

خودآگاهی:

  • آگاهی عاطفی
  • خود ارزیابی دقیق
  • اعتماد به نفس

نظم دهی شخصی

  • خويشتن داری
  • قابل اعتماد
  • با وجدانی
  • وفق پذیری
  • نوآوری

انگیزه

  • عامل دستاورد
  • تعهد
  • خلاقیت
  • خوش بینی

مهارت‌ها یا شایستگی‌های اجتماعی

نحوه مدیریت روابط با دیگران

همدردی

  • درک سایرین
  • ارتقای سایرین
  • گرایش به خدمت رسانی
  • تقویت تنوع
  • آگاهی سیاسی

مهارت‌های اجتماعی

  • تاثیرگذاری
  • ارتباطات
  • مدیریت شکست
  • رهبری
  • تحلیل تغییرات
  • ایجاد وابستگی
  • همکاری و مشارکت
  • توانایی‌های گروهی

بر اساس کار با هوش هيجانی دنیل کلمن.

مهارت‌ها یا شایستگی‌های فردی

مهارت‌ها یا شایستگی‌های فردی در هوش هيجانی وجود دارد.

  1. خود آگاهی

خود آگاهی شامل:

  • آگاهی عاطفی
  • خود ارزیابی دقیق
  • اعتماد به نفس

می‌شود. خود آگاهی مهارت آگاهی و درک عواطف به همان گونه‌ای است که رخ می‌دهند. اشتباه است که عواطف را مثبت یا منفی بدانیم. در عوض باید آنها را متناسب یا غیرمتناسب بنامیم.

برای مثال عصبانیت با احساس منفی در ارتباط است. با این حال می‌تواند در بعضی شرایط کاملاً متناسب و عادلانه باشد، هوش هیجانی به ما این امکان را می‌دهد تا عصبانیت خود را بشناسیم و بدانیم چرا چنین احساسی داریم؟

ارزیابی درونی از عواطف و احساسات به ما کمک خواهد کرد تا اعتماد به نفس و عزت نفسمان را ارتقا بخشیم.

  1. نظم دهی درونی یا مدیریت درون

نظم درونی شامل:

  • خويشتن داری
  • اعتماد پذیری
  • باوجدانی
  • وفق پذیری
  • نوآوری

می‌شود. وقتی بتوانید از عواطفتان آگاه باشید، مهارت نظم دهی درونی مرتبط با مدیریت صحیح و متناسب آنها خواهد بود.

مهارت‌های مدیریت درون مرتبط با عواطفی است که شما در زمان و شرایط مشخص احساس می‌کنید و چگونگی مدیریت آنها. خود لگامی بخش اساسی این رویه است اما جوانب دیگری هم به این موضوع وابسته‌اند، اینکه شما به گونه‌ای رفتار کنید که خوب یا مؤثر باشد یا نباشد.

انگیزه

آخرین مهارت‌های فردی در جنبه هوش هيجانی انگیزه است.

خود انگیزشی شامل برانگیختن خود برای پیشرفت و رسیدن، تعهد به اهداف، نوآوری یا آمادگی برای دریافت فرصت‌ها و خوش بینی است.

خود انگیزشی و مدیریت زمان فردی مهارت‌های مهم این حوزه هستند. از خودتان تقاضاهای غیرمنطقی نداشته باشید، سعی کنید در عوض اینکه به درخواست‌های دیگران بله بگویید، قاطعانه عمل کنید.

مهارت‌ها یا شایستگی‌های میان فردی یا اجتماعی

مهارت‌های میان فردی مهارت‌هایی هستند که ما از آنها برای برقراری رابطه با سایرین استفاده می‌کنیم. آن‌ها ما را قادر می‌سازند تا ارتباطی مناسب برقرار کرده و روابطمان را مستحکم‌تر کنیم. هوش عاطفی شامل چگونگی شناخت ما از سایرین و عواطف آنها و اقدامات و رفتارهایمان به سمت آن‌ها می‌شود.

دو جنبه مهم وجود دارد.

  1. همدلی

همدلی آگاهی از نیازها و احساسات سایرین هم به صورت فردی و هم گروهی و توانایی نظاره کردن از منظر آنهاست.

همدلی به ما کمک می‌کند تا بهتر موقعیت سایر افراد را درک کنیم.

همچنین شامل درک دیگران، بهبود آنها، خدمت رسانی به آنها، تقویت تنوع و آگاهی سیاسی می‌شود.

همدلی معمولاً به سختی بدست می‌آید. سعی کنید به پیام‌های کلامی و غیرکلامی به خوبی گوش فرا دهید پیام‌هایی که از طریق حرکات بدن، حالات صورت و علایم فیزیکی منتقل می‌شوند. از سؤالات استفاده کنید تا برداشت‌های خود را کنترل نمایید. به احساسات دیگران حتی اگر با آنها مخالف هستید احترام بگذارید و از نظرات یا عبارات قضاوت کننده، مردود کننده یا تند استفاده نکنید.

  1. مهارت‌های اجتماعی

مهارت‌های اجتماعی شامل مجموعه‌ای از مهارت‌های ارتباطی و میان فردی می‌شوند. این مهارت‌ها از رهبری تا تاثیرگذاری و قناعت و مدیریت شکست و همچنین کار گروهی را دربرمی گیرند.

اصطلاح مهارت‌های اجتماعی شایستگی‌های زیادی را دربرمی گیرد که بسیاری از آنها در عزت نفس و اعتماد به خود ریشه دارند. با تقویت مهارت‌های اجتماعی‌تان، سهولت برای صحبت کردن، شنونده خوبی بودن، اشتراک گذاری و قابلیت اعتماد می‌توانید برای دیگران جذاب باشید.

این خود باعث تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس شده و گفتگوهای مثبت و درک و پذیرش عواطف سایرین را تسهیل می‌کند.

خلاصه

کار بر روی هوش هيجانی می‌تواند مهمترین جنبه از توسعه فردی باشد.

تحقیقات نشان داده که افراد دارای هوش هيجانی بیشتر از رضایت در روابط و کارهای موفقیت آمیز، لذت بیشتری می‌برند.

اگر به دنبال راه‌هایی برای هوش هيجانی عاطفی خود هستید، برای دیگران جذاب‌تر خواهید بود و با عزت نفس بیشتری ادامه خواهید داد.

MBTI در عمل

شاخص‌های شخصیتی مایرز بریگز در عمل در صفحه انواع شخصیت‌های مایرز بریگز (MBTI) تئوری اصلی انواع شخصیت‌ها مطرح شد و ویژگی‌های این نوع توضیح داده شد. مشخص شد که شما می‌توانید بر اساس شناخت جهان، پردازش اطلاعات و منبع انرژی شخصیت خود را شناسایی کنید. با این حال از این …

توضیحات بیشتر »

آزمون MBTI

آزمون شخصیت مایرز- بریگز (MBTI) آزمون‌های شخصیت مایرز- بریگز یا MBTI نشان می‌دهد که مردم چگونه فکر می‌کنند و جهان را می‌شناسند. در تفکر روان شناسی تحلیلی، MBTI تقریباً ۱۶ نوع شخصیت را با ویژگی‌ها و اولویت‌های مشخص معرفی می‌کند. آشنایی با تئوری MBTI می‌تواند در تفکر در مورد نحوه …

توضیحات بیشتر »

همدردی چیست؟

همدردی چیست؟ همدردی احساس بدی داشتن برای دیگران بخاطر اتفاقی است که برای آنها رخ داده است. وقتی کسی فوت می‌کند یا اتفاق بدی می افتد احساس همدردی می‌کنیم و از عباراتی مانند تأسف مرا بپذیرید یا واقعاً ناراحت شدم، استفاده می‌کنیم. همدردی در رابطه نزدیک به همدلی و ترحم …

توضیحات بیشتر »

درک سایرین

درک سایرین اگر از گروهی بخواهید که همدردی را تعریف کنند بدون شکل اولین چیزی که به آن اشاره می‌کنند توانایی درک کردن احساسات سایرین است. دنیل گلمن نویسنده کتاب هوش عاطفی درک سایرین را به عنوان اولین عنصر همدردی معرفی می‌کند. گلمن همچنین پیشنهاد می‌دهد که درک سایرین چیزی …

توضیحات بیشتر »

انواع همدردی

انواع همدردی در صفحه مربوط به همدردی آنرا احساس کردن با یک نفر، توانایی برای فرض کردن خود به جای سایرین و احساس کردن عواطف دیگران تعریف کردیم. عناصر متعددی سازنده همدردی هستند. با اینحال انواع مختلفی از همدردی هم توسط روان شناسان تعریف شده است. انواع همدردی شناختی، عاطفی …

توضیحات بیشتر »

ترفندهایی برای بهبود خدمات مشتریان

ترفندهایی برای بهبود خدمات مشتریان کار در راستای رضایت مشتری فارغ از نوع ارتباطی که شما با مشتریان خود دارید، اینکه با تلفن است، رو در رو، در رستوران یا فروشگاه، اداره یا موسسه مالی، در مرکز تفریحی یا صنایع گردشگری است، مهارت های ارائه خدمات مناسب به مشتری به …

توضیحات بیشتر »

آگاهی سیاسی

آگاهی سیاسی آگاهی سیاسی یکی از بخش‌های اصلی همدردی است که آن نیز خود در مجموعه هوش عاطفی قرار می‌گیرد. بعضی از نظریه پردازان آگاهی سیاسی را حساسیت نسبت به سیاست عمومی و حکومت و دستور کارهای سیاست مداران دانسته‌اند. با این حال در وسیعترین تعریف که در هوش عاطفی …

توضیحات بیشتر »

مهارت در ارتباط بین فرهنگی

مهارت‌های ارتباطات میان فرهنگی مهارت‌های ارتباطی میان فرهنگی آنهایی است که برای برقراری رابطه یا تبادل اطلاعات با سایر افراد از گروه‌های اجتماعی و فرهنگی گوناگون لازم است. در حالیکه مهارت‌های زبانی ممکن است بخش مهمی از روابط میان فرهنگی باشند، بدون هیچ شکی تنها لازمه خواهند بود ارتباطات میان …

توضیحات بیشتر »

آگاهی بین فرهنگی

آگاهی بین فرهنگی آگاهی بین فرهنگی به معنی شناخت فرهنگ خود و سایرین و به ویژه شباهت‌ها و تفاوت‌های میان آنهاست. این شباهت‌ها و تفاوت‌ها ممکن است در قالب ارزش‌ها، باورها یا رفتارها باشند. آن‌ها ممکن کوچک یا بزرگ باشند و وقتی در حوزه تعامل با افراد از زمینه‌های فرهنگی …

توضیحات بیشتر »

مهارت در خدمت رسانی به مشتری

مهارت‌های خدمت رسانی به مشتری نحوه برخورد شما با مشتری میان مشتری وفاداری که مجدداً بازمی گردد و مشتری ناراضی که در مورد خدمات ضعیف شما بدگویی خواهد کرد، تمایز می‌گذارد و با تاثیرات منفی مشتری ناراضی وضعیت برای شرکتتان نابسامان خواهد شد. مشتریان راضی ممکن است در قالب گفتگو …

توضیحات بیشتر »

درایت و دیپلماسی

درايت و ديپلماسی

درایت و دیپلماسی (تدبیر و کاردانی) درایت و دیپلماسی روش‌هایی برای کمک به داشتن روابط بهتر به ویژه در طی مذاکرات و تلاش برای متقاعدکردن سایرین هستند. استفاده صحیح از تدبیر و کاردانی باعث داشتن روابط بهتر با سایر افراد خواهد شد و روشی برای ایجاد احترام متقابل است که …

توضیحات بیشتر »

چگونه مؤدب باشیم؟

چگونه مؤدب باشیم؟ مؤدب بودن به معنی آگاهی از احساسات سایرین و احترام به آنهاست. ممکن است همیشه به ادب و احترام توجه نکنیم اما سریعاً متوجه بی ادبی یا رفتار ناشایست می‌شویم. این صفحه یک گام عقب‌تر رفته و به بعضی پایه‌های برقراری و حفظ روابط با دیگران می‌پردازد. …

توضیحات بیشتر »

ایجاد یک ارتباط

ایجاد یک ارتباط چگونه انجام می‌شود؟ رابطه نزدیک و صمیمانه درک هماهنگ با فرد یا گروه دیگری است که روابط آسان‌تر و بهتر را ممکن می‌سازد. به عبارت دیگر رابطه صمیمانه با فرد دیگر یا گروه دیگر به خوبی برقرار می‌شوند و با توجه به نقاط اشتراک موجود روند ارتباطات …

توضیحات بیشتر »

قابل اعتماد بودن و وجدان کاری

قابلیت اعتماد و با وجدانی اعتماد و پیروی از وجدان دو عنصر مدیریت و نظم دهی درون است که خود بخشی از هوش عاطفی محسوب می‌شوند. آن‌ها تقریباً دو سوی یک سکه محسوب می‌شوند زیرا هر دو در مورد عملکرد هماهنگ و همراستا با ارزش‌های شما هستند. افرادی که قابل …

توضیحات بیشتر »

تسلط بر خود

تسلط بر خود یعنی چه؟ تسلط بر خود، توانایی برای کنترل درون است یا به عبارتی داشتن تسلط بر روی خواسته‌ها و علایق درونی. آن‌هایی که کنترل شخصی دارند می‌توانند خواسته‌هایشان را مدیریت کنند تا دچار کم خواهی یا زیاده روی نشوند. افرادی که بر خود کنترل لازم را دارند …

توضیحات بیشتر »

تشخیص و مدیریت عواطف

تشخیص و مدیریت عواطف یعنی چه؟ بخش مربوط به هوش هیجانی توضیح می‌دهد که چرا درک عواطف خودمان و سایرین مهم است. این صفحه به شما کمک خواهد کرد تا عواطفخودتان را تشخیص داده و درک کنید و توضیح می‌دهد که چرا گاهی آنها بسیار قوی هستند. بعضی ایده‌های اجرایی …

توضیحات بیشتر »

مهارت‌های نوآوری

تعریف مهارت‌های نوآوری نوآور بودن یا نوآوری کردن مانند هر مهارت دیگری است. افرادی وجود دارند که مملو از ایده های جدید هستند. همه ما می توانیم مهارت های نوآوری خود را با کمی تمرین وسعت بخشیم. مهارت‌ها و تکنیک‌های تفکر خلاقانه فقط در کار ضرروی نیستند بلکه در زندگی …

توضیحات بیشتر »

تعادل میان کار و زندگی

تعادل میان کار و زندگی تعادل میان کار و زندگی اصطلاحی است که نشان می‌دهد شما به زمانی هم برای کار کردن و هم رسیدن به سایر جوانب زندگی نیاز دارید، جوانبی که یا در ارتباط با خانواده است یا تمایلات شخصی. به قول این ضرب المثل فقط کار کردن …

توضیحات بیشتر »

مهارت‌های مدیریت زمان

مهارت‌های مدیریت زمان کدامند؟ آیا تا بحال به این موضوع فکر کرده‌اید که چرا بعضی افراد همیشه زمان کافی برای انجام کارهایشان دارند در حالیکه بعضی با وجود عجله‌ای که در انجام کارها دارند به نظر هیچ وقت کارشان به اتمام نمی‌رسد؟ آیا دلیلش این است که افراد دسته اول …

توضیحات بیشتر »

تنظیم اهداف شخصی

تنظیم اهداف شخصی یعنی چه؟ میان خود انگیزی، تنظیم اهداف شخصی و دستاورد ارتباطی مستحکم وجود دارد. برای اینکه به خوبی برانگیخته شوید و به اهداف دست یابید، بهتر است زمانی را صرف تفکر در مورد اهداف شخصی‌تان و چیزهایی که از زندگی می‌خواهید، کنید. همه ما تمایل غریزی برای …

توضیحات بیشتر »

کاهش عوامل حواس‌پرتی و اتلاف وقت

عوامل حواسپرتی و اتلاف وقت

عوامل حواس‌پرتی و اتلاف وقت چیزهای زیادی در زندگی وجود دارد که می‌تواند وقتمان را هدر دهد. با کاهش عوامل ایجاد حواس‌پرتی و اتلاف وقت می‌توانیم کارهای بیشتر و بهتری را انجام دهیم. با وجود اینکه فهرست زیر بیشتر در محل کار است بسیاری از این ایده‌ها را می‌توان در …

توضیحات بیشتر »

اجتناب از به تعویق انداختن

آیا تا بحال دیوانه‌وار خود را درگیر کاری ساخته‌اید که انجامش به دلیل ناخوشایند بودن برایتان مشکل باشد؟ یا حتی فقط بگویید باشه، فردا انجامش خواهم داد. هنوز وقت زیاد است. تبریک می‌گویم! شما هم مانند بسیاری افراد دیگر هستند و مهارتتان در پشت گوش انداختن کارها بالاست. مشکل این …

توضیحات بیشتر »

کاریزما چیست؟

کاریزما چیست؟ بحث در مورد تعریف واژه کاریزما در رابطه با علوم اجتماعی و ارتباطات بسیار شایع است. کاریزما نتیجه ارتباطات عالی و مهارت‌های میان فردی است، از آنجایی که این مهارت‌های اکتسابی هستند، پس می‌توان جذابیت یا گیرایی یا همان کاریزما را افزایش داد.   چگونه جذاب (کاریزما) بود؟ …

توضیحات بیشتر »

کسب اعتماد به نفس

کسب اعتماد به نفس اعتماد به نفس چیزی نیست که بتوان آنرا مانند مجموعه‌ای از قوانین فراگرفت، اعتماد به نفس نوعی حالت ذهنی است. تفکر مثبت، تمرین، آموزش، دانش و صحبت کردن با سایر افراد همگی روش‌های مفیدی برای کمک به تقویت میزان اعتماد به نفس است. اعتماد به نفس …

توضیحات بیشتر »