توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

خانه / مهارت های بین فردی / درک مقوله‌ رهبری

درک مقوله‌ رهبری

چه نوع رهبری هستید؟

درک مقوله‌ رهبری

در طی این سال‌ها مطالب زیادی درباره‌­ رهبری نوشته‌شده است. در این بخش، برخی از نظریه‌های موجود درزمینه‌ی رهبری را شرح خواهیم داد. این نظریه‌ها شامل نظریه‌های مربوط به ویژگی‌های رهبری و همچنین ایده‌هایی که به توسعه‌­ی سبک­های مختلف رهبری کمک می‌کنند، هستند.

رهبران فعلی و همچنین رهبران جدید درخواهند یافت که شرح چگونگی توسعه­‌ مهارت‌های رهبری برای آنان مفید بوده و آن‌ها را به رهبران مؤثرتری تبدیل خواهد کرد.

این بخش موارد زیر را پوشش می‌دهد:

۱٫ رهبر کیست؟

بسیاری از افراد تلاش می‌کنند که رهبری را تعریف کرده و بخصوص تفاوت بین رهبری و مدیریت را درک کنند. یکی از المان‌های مهم در درک مقوله‌ رهبری این است که بفهمیم رهبر کیست؟

رهبری می‌تواند به‌صورت رسمی یا غیررسمی باشد. اغلب زمانی که به یک رهبر فکر می‌کنیم، منظورمان فردی است که دارای یک موقعیت رهبری رسمی بوده و به‌واسطه‌ی عنوان شغلی‌اش یا نحوه‌­ی احترام و توجه مردم به وی، شناخته می‌شود. اما این امکان وجود دارد که یک فرد به دلیل نحوه‌­ی رفتارش و یا به دلیل موقعیتی که در آن توسط شرایط خاصی تشویق به این کار می‌شود، به یک رهبر تبدیل شود. صفحه‌ی “یک رهبر کیست؟” برخی از این موضوعات را شرح می‌دهد.

موضوع دیگری که برای بسیاری از مردم دشوار است، شناسایی تفاوت بین رهبری و مدیریت است. یک تمایز موجود بین آن‌ها این است که رهبران از چشم‌انداز استفاده می‌کنند، درحالی‌که مدیران برنامه‌ریزی می‌کنند. تمایز دیگر این دو، در تفاوتی است که بین نوآوران و سرپرستان وجود دارد. مقوله‌­ رهبری که با مقوله­­‌ مدیریت متفاوت است، بیشتر راجع به این موضوع بحث می‌کند.

۲٫ نظریه‌های رهبری

نظریه‌های زیادی درزمینه‌ی رهبری وجود دارد که در طی سال‌ها ایجادشده‌اند. نظریه‌های ابتدایی بر این اصل استوارند که رهبران نیاز به ویژگی‌های مشخصی که ذاتی نیز هستند، دارند. در اصل، این نظریه‌ها بیان می‌کنند که رهبران ساخته نمی‌شوند، بلکه زاده می‌شوند. مطالعه‌ی نظریه‌ها برای درک مقوله‌ رهبری ضروری است.

نظریه­‌ ویژگی مدرن، به نسبت دقیق‌­تر بوده و بیان می‌کند که رهبران به‌احتمال زیادی نسبت به سایرین دارای ویژگی‌های معینی هستند.

همچنین نظریه‌های زیادی درباره‌­ی سبک‌های رهبری وجود دارند. یکی از شناخته‌­شده‌­ترین و مستدل­‌ترین سبک‌­ها، شش سبک رهبری دانیل گلمن (Daniel Goleman) است، بااین‌حال، سبک­‌های بی‌شمار دیگری نیز وجود دارند. برای مثال، یکی از مدل­‌های جایگزین، توسط ریچارد الیویر و بر اساس اثر هِنری وی از شکسپیر ایجادشده است.

۳٫ بهبود روش رهبری

رهبر شدن تنها شروع کار است. رهبران به‌منظور بهبود روش رهبری خود، نیاز به پیشرفت و یادگیری دارند. همین نکته که برای تداوم رهبری بایست اقدام به یادگیری کرد، یکی از ارکان درک مقوله‌ رهبری است.

مدل شش سبک رهبری دانیل گلمن بیان می‌کند که همه­‌ ما یک سبک رهبری پیش‌فرض داریم که در زمان­‌هایی که تحت‌فشار هستیم تمایل به استفاده از آن داریم. اما بهترین رهبران از هر شش سبک رهبری استفاده ­می­‌کنند. صفحه‌ی “توسعه­‌ سبک رهبری” به شما ایده‌­هایی در مورد چگونگی بهبود هر شش سبک رهبری خواهد داد.

یکی دیگر از مهم­ترین جنبه­‌های رهبری، رهبری اخلاقی است. امروزه، بسیاری از سازمان­‌ها تصدیق می‌کنند که نتیجه، ابزار را توجیه نمی‌کند. این سازمان­‌ها، به دنبال رهبرانی با چارچوب­‌های اخلاقی قوی هستند، یعنی افرادی که رهبری را با استفاده از یک حوزه‌­ اخلاقی قوی و حس وجدان، انجام دهند.

این صفحه در مورد این مفهوم و نحوه‌­ توسعه و تبدیل‌شدن به یک رهبر اخلاقی و قانون محور، بحث می‌کند.

اهمیت درک مقوله‌ رهبری

البته، رهبری کردن بدون هیچ‌گونه درک از پیشینه یا نظریه‌­های رهبری نیز امکان­پذیر است.

بااین‌حال، توافق عمومی در این مورد، این است که فهمیدن و درک سبک­‌های رهبری جایگزین، از یادگیری و پیشرفت شما پشتیبانی کرده و درنتیجه شما را به رهبر بهتری تبدیل خواهد کرد. درک مقوله رهبری یکی از المان‌های مهم توسعه فردی برای مدیران گروه‌ها و سازمان‌ها است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *