توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

خانه / مهارت های فردی / بهبود و توسعه فردی / بازنگری در برنامه‌ توسعه فردی

بازنگری در برنامه‌ توسعه فردی

صفحه ما با عنوان “برنامه‌­ریزی توسعه­ فردی” شرح می­‌دهد که چرا ثبت اهداف و برنامه­‌های توسعه‌ فردی خصوصاً اگر تصمیم به توسعه­‌ی مهارت­‌های خاصی داشته باشیم، مفید است. بعد از برنامه­‌ریزی برای توسعه­‌ی خود، اکنون می­‌توانید مهارت‌­هایی که شناسایی کرده بودید را توسعه دهید.

اما این پایان فرآیند نیست، زیرا مهم است که برنامه‌­ی توسعه‌­ی خود را بازنگری و ارزیابی نمایید.

  • بررسی اینکه آیا برنامه‌­ی توسعه­‌ی خود را دنبال کرده‌اید یا خیر؛ و
  • برای اطمینان از اینکه برنامه‌­ریزی که در جهت اهدافتان انجام داده‌­اید، به شما کمک کرده است یا نه.

همچنین ممکن است متوجه شوید که اهدافتان دیگر مؤثر نبوده و باید به‌روزرسانی شوند.

بنابراین، یک فرآیند بازبینی منظم می‌تواند منجر به اصلاح اهداف و فعالیت­‌هایی که برنامه‌ریزی کرده بودید شده و شما را به‌جایی که می­‌خواهید باشید، برساند.

بازنگری در برنامه‌ توسعه فردی

ارزیابی توسعه­ فردی

بهتر است به‌طور منظم، مثلاً هر سه ماه یک‌بار یا بیشتر، زمان‌­هایی را به بازبینی فعالیت‌­هایتان اختصاص دهید. به‌مرورزمان ممکن است متوجه شوید که به‌اندازه‌ی کافی برای فعالیت­‌های مربوط به توسعه‌­ی خود اولویت بالایی قائل نبوده و اجازه داده‌­اید تا فرآیند پیشروی کند شود. بنابراین احتمالاً به‌مرورزمان درخواهید یافت که به‌اندازه‌ی کافی پیشرفت نکرده‌اید و یا هر بار فرآیند بازبینی را به تعویق انداخته‌اید، زیرا احساس می‌کردید که فعالیت­‌هایتان به‌تازگی بازبینی‌ شده‌اند.

بازبینی منظم این اطمینان را به شما خواهد داد تا بر فعالیت‌­های خود نظارت داشته و اجازه ندهید که توسعه­ فردی اولویت خود را از دست بدهد.

فراموش کردن فرآیند توسعه­ فردی بسیار ساده اتفاق می‌­افتد، مخصوصاً اگر به‌تازگی یک شغل جدید یا یک دوره‌­ی تحصیلی را آغاز کرده باشید؛ اما بازبینی منظم این برنامه، شما را در مسیر این فرآیند نگه می­‌دارد. 

فراموش نکنید که در ارزیابی توسعه فردی توسط مربی توسعه فردی، اولین مهارتی که مورد سنجش قرار می‌گیرد، مهارت شما در مدیریت زمان، انرژی و تمرکز است. این مهارت کلیدی، اساسی‌ترین مهارت برای تحقق اهداف شخصی و حرفه‌ای است.

یک فرآیند بازبینی احتمالی

۱٫ زمان لازم برای بازبینی را در نظر بگیرید. تلاش برای بازتاب کاربردی،آن هم تنها در پنج دقیقه!!!، مناسب نخواهد بود. مطمئن شوید که عجله نداشته و همچنین محیط برای بازتاب مساعد است.

۲٫ برنامه­‌ی اصلی خود را که شامل اهداف و فعالیت­‌های برنامه‌ریزی‌ شده‌است را بیابید. لازم است که بدانید آیا چیزی که بیان کرده‌بودید را انجام داده‌­اید؟

۳٫ به ازای هر فعالیت برنامه‌ریزی‌شده، ارزیابی کنید که تا چه حد فعالیت شما با برنامه‌تان منطبق بوده است.

باید با خودتان صادق باشید:

  • چه میزان از فعالیت را انجام دادید؟
  • آیا این میزان به‌اندازه‌ای که انتظار داشتید بوده است؟
  • آیا فعالیت متفاوتی را انجام دادید که مؤثرتر واقع‌شده باشد؟

۴٫ احساس می­‌کنید برنامه‌­ی توسعه‌­ی شما تا چه حد در رساندن شما به اهدافتان موفقیت­‌آمیز بوده است؟

  • آیا پیشرفتی در جهت اهدافتان داشته­‌اید؟
  • آیا فعالیت­‌های بیشتری را شناسایی کرده بودید که ممکن بود پیشرفت شما را کندتر کنند؟
  • آیا هنوز هم اهداف شما و زمان‌بندی آن­‌ها واقع‌بینانه هستند؟

۵٫ تصمیم بگیرید بعد از بازبینی نیاز است که چه‌کاری انجام دهید؟

  • برنامه­‌ی شما تقریباً به همان شکل باقی‌مانده و یا تفاوت‌­هایی خواهد داشت؟
  • آیا نیاز است که زمان بیشتری اختصاص دهید یا شاید نیاز به پیدا کردن یک پشتیبان خارجی داشته باشید.

برنامه‌­ی خود را برای تنظیم فعالیت‌­های جدیدتان بازبینی کنید.

در طول فرآیند بازبینی افکار خود را بنویسید. در این صورت می‌­توانید دفعه‌­ بعدی نگاهی به آن­ها انداخته و به خاطر بیاورید که چرا اهداف و فعالیت‌­های خود را تغییر دادید. همچنین این کار دلایل پنهان در تصمیم شما را به‌سادگی بیان خواهد کرد و به شما اطمینان خواهد داد که تغییر فعالیت‌­هایتان تنها به این خاطر نبوده است که فکر می­‌کردید ‘نمی‌توانم بیشتر از این اذیت شوم’.

بازبینی اهداف

بازبینی اهداف توسعه­ فردی به‌صورت سالانه یا حتی بیشتر، می‌تواند سودمند باشد. همانند بازبینی فعالیت­‌های برنامه‌ریزی‌شده، مهم است که برای بازبینی اهدافتان نیز زمان لازم را در نظر بگیرید. همچنین ثبت این بازبینی بر روی کاغذ مفید بوده، زیرا این شما را مجبور خواهد کرد تا استدلال خود را شرح دهید.

از خودتان بپرسید:

  • آیا این اهداف واقعاً همان چیزهایی هستند که من می‌­خواستم به آن­ها برسم؟
  • آیا این اهداف انگیزه­‌ی لازم را برای انجام فعالیت‌­ها به من می­‌دهند؟

درصورتی‌که پاسخ شما به هریک از این سؤالات منفی است، پس احتمالاً اهداف اشتباهی را برگزیده‌اید.

درصورتی‌که می‌توانید اهداف جدید یا ترغیب‌کننده‌تری را توسعه دهید، صفحه ما با عنوان “تعیین اهداف شخصی” را بخوانید.

تغییر چشم‌انداز

اگر برای شناسایی اهداف واقعی خود در تقلا هستید، سعی کنید کار متفاوتی انجام دهید. برای مثال، آخر هفته به بیرون از شهر رفته یا به یک پیاده‌روی طولانی بروید. از یک تپه بالا رفته و بنشینید و به چشم‌انداز روبروی خود نگاه کنید.

فکر کنید چه چیزی برای شما اهمیت دارد و واقعاً از زندگی چه می‌­خواهید؟

مزیت رفتن به‌جایی بیرون از خانه یا شهر این است که نگاه کردن به چشم­‌اندازی که مدت­‌های طولانی در آنجا وجود داشته باعث می‌­شود همه‌چیز به نظر ساده­‌تر بیاید. اما شما می‌­توانید تقریباً هر چیزی که شما را کمی از محیط همیشگی دور کرده و زمانی را برای فکر کردن به شما می‌­دهد، امتحان کنید.

اگر پاسخ شما این است که ‘در حال حاضر هیچ هدفی ندارم زیرا در زندگی‌ام به‌اندازه‌ی کافی خوشحال هستم’. در این صورت، به خودتان زمان داده و در مورد توسعه­ فردی نگران نباشید. اما حتماً بعد از مدت چند ماه یا یک سال دوباره به این تفکر بازگشته تا اطمینان حاصل کنید هنوز هم از زندگی خود به‌طور کامل رضایت دارید.

همچنین احتمال دارد که پاسخ شما به دو سؤال اخیر، این باشد: ‘بله، اما…’

به‌عبارت‌دیگر، این پاسخ به این معناست که هنوز هم اهدافتان تقریباً همان چیزی است که می­‌خواهید، اما در این مدت به‌صورت آگاهانه یا ناآگاهانه افکارتان کمی تغییر کرده است. در چنین مواردی، در هدف خود تغییرات کوچکی ایجاد کنید تا جایی که احساس کنید انگیزه‌­ی بیشتری به شما داده و دقیقاً همان چیزی است که می‌­خواهید به آن برسید.

بعد از اصلاح اهداف خود اکنون می‌­توانید تصمیم بگیرید که چه فعالیت­‌هایی در جهت توسعه‌­ مهارت‌­هایتان موردنیاز است.

پیش به‌سوی تکنیک بازتاب‌دهنده

درنهایت، بازبینی منظم و ارائه­‌ی بازتاب درباره­‌ی چیزی که به آن دست پیداکرده‌اید باید تبدیل به یک عادت شود. ممکن است مطالعه‌­ صفحه “بازتاب‌” برای درک بیشتر در این مورد مفید واقع شود.

فرآیند شرح داده‌شده در این صفحه درباره‌­ی بازبینی منظم برنامه‌­ها و اهدافتان، گامی در جهت اصلاح آن­ها بوده و اطمینان می‌­دهد که شما زمان کافی برای این کار در نظر گرفته و شروع به ثبت افکار و پیشرفت خود در توسعه­ فردی کرده‌اید.

به خاطر بیاورید که عجله‌ای وجود نداشته و به همین دلیل است که فرآیند توسعه­ فردی یک ‘یادگیری مادام‌العمر’ نامیده می­‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *