توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

خانه / مهارت های فردی / بهبود و توسعه فردی / برنامه‌‌ریزی توسعه فردی

برنامه‌‌ریزی توسعه فردی

روند برنامه‌ریزی توسعه فردی

بهبود مهارت­‌ها که با عنوان توسعه‌­ فردی شناخته‌ شده‌است، به‌خودی‌خود اتفاق نمی‌­افتد. چیزی که اهمیت دارد این است که توسعه­ فردی در مکان و زمان مناسب و با بهره‌وری از فرصت­‌ها، رخ دهد. اما توسعه­ فردی از طریق طیف گسترده­‌ای از مهارت­‌ها، به‌صورتی که مؤثر و دائمی باشد، نیاز به تلاش مضاعف و آگاهانه دارد.

Tree of life house

قبل از اینکه به تشریح اهمیت برنامه ریزی برای توسعه فردی بپردازیم، لازم به ذکر است که مهمترین و اصلی ترین برنامه برای توسعه فردی، برنامه ریزی برای یادگیری و اجرای آموزه های  مدیریت زمان، انرژی و تمرکز است.

این صفحه به شرح اهمیت “برنامه‌ توسعه­ فردی” به‌منظور دستیابی به اهداف و آرزوها، می‌­پردازد، خواه این اهداف حول محور شغل شما باشند یا حتی خیلی شخصی‌تر.

چرا به یک طرح یا “برنامه‌ توسعه­ فردی” نیاز داریم؟

ممکن است در موقعیت­‌های مختلفی از زندگی، فرصت­‌هایی برای توسعه­ فردی به شما ارائه شود، مثلاً فرصت کار با یک فرد موفق یا انجام کاری جدید و غیرمنتظره.

اما حقیقت این است که خودتان شانس خود را ایجاد می‌­کنید.

هرچه بیشتر تلاش کنید، شانس بیشتری نصیبتان خواهد شد (به نقل از جری باربر، بازیکن گلف، در سال ۱۹۶۰)

به‌عبارت‌دیگر، باید بدانید برای رسیدن به یک هدف خاص کدام مهارت را باید بهبود دهید و سپس بر روی همان مهارت کار کنید. اگر در جهت توسعه‌­ی مهارت­‌های مورد نیازتان، برنامه‌ریزی نکنید، قادر به دستیابی به اهدافتان نخواهید بود.

بنابراین دلیل تدوین “برنامه‌ توسعه­ فردی” بسیار روشن است: باید بدانید که چه هدفی دارید و همچنین بدانید که کلید رسیدن به آن هدف از طریق اقداماتی که انجام می­‌دهید، در دستان شما خواهد بود. برنامه‌ریزی برای اقداماتی که نیاز است در جهت اهداف خود انجام دهید، یک گام حیاتی در این فرآیند است.

بسیاری از افراد، اولین بار از “برنامه‌ توسعه­ فردی” به‌عنوان بخشی از کار خود یا یک دوره‌­ی تحصیلی استفاده می‌­کنند. درحالی‌که اهمیت برنامه‌ریزی برای بهبود یا تغییر خودتان تنها به موقعیت­‌های رسمی و اداری محدود نمی‌­شود، بلکه در زندگی شخصی شما نیز بسیار کمک‌کننده خواهد بود.

برنامه‌ ریزی توسعه فردی

چرا فکر می‌­کنید که به یک “برنامه‌ توسعه­ فردی” نیاز ندارید؟

ممکن است در برخی از مواقع احساس کنید نیازی به یک “برنامه‌ توسعه­ فردی” ندارید. برای مثال، ممکن است یک دوره­‌ی تحصیلی را به پایان برده و یا به یک نقطه از زندگی شخصی خود رسیده باشید که به‌صورت آگاهانه تصمیم به رسیدن به آن گرفته بودید و بنابراین نخواهید کاری را از طریق توسعه­ فردی برنامه‌ریزی کنید.

به‌طور غریزی انسان هرروز به درس گرفتن از رخدادهای زندگی‌­اش ادامه می­‌دهد، به همین دلیل است که این فرآیند را ‘یادگیری مادام‌العمر’ می‌­نامند. اما ممکن است نخواهید اقدامات خود را به شکل یک سند، تدوین کرده یا در جهت هدف خاصی کار کنید. مشکلی نیز وجود نخواهد داشت.

اما به خاطر داشته باشید زمانی که واقعاً می‌­خواهید مهارت­‌های خاصی را در خود پرورش دهید، برنامه‌ریزی در رسیدن به اهداف‌تان به شما کمک خواهد کرد.

اجزای یک “برنامه‌ توسعه­ فردی”

مواردی وجود دارند که نیاز است در یک “برنامه‌ توسعه­ فردی” لحاظ شوند.

۱٫ یک چشم‌انداز روشن از جایی که می­‌خواهید باشید و همچنین دلیل آن

فکر کردن در مورد جایی که می­‌خواهید به آن برسید و همچنین کاری که قصد دارید انجام دهید، بسیار کمک‌کننده خواهد بود. همچنین نیاز است در مورد بازه­‌های زمانی مختلف نیز فکر کنید. برای مثال، یک ماه، شش ماه، یک سال یا پنج سال.

در تمام زمینه­‌های زندگی مانند شغل، محل زندگی، تفریحات و حتی روابط‌تان، شکستن چشم‌انداز یا هدف تا حد امکان به اهداف و اطلاعات جزئی‌­تر، بسیار سودمند است. هرچه بیشتر بتوانید به جزئیات اشاره کنید، حتی تا چگونگی احساس‌تان در مورد آن، حفظ چشم‌اندازتان در مواقع دشوار آسان­‌تر خواهد بود.

۲٫ درک مناسب از مهارت‌­های موردنیاز برای رسیدن به چشم‌­اندازتان

گام بعدی در تدوین “برنامه‌ توسعه­ فردی” این است که فکر کنید به چه مهارت­‌هایی نیاز داشته و چرا پرورش این مهارت­‌ها برای دستیابی به چشم‌انداز مهم است.

به‌عنوان‌مثال:

  • آیا برای گرفتن یک شغل خاص یا پیشرفت در حرفه‌­ی خود به مهارت­‌های مشخصی نیاز دارید؟
  • آیا در حال برنامه­‌ریزی برای زندگی در خارج از کشور بوده و نیاز به توسعه‌­ی مهارت­‌های زبانی خود دارید؟
  • آیا در حال تلاش برای مدیریت یک موقعیت خاص بوده و نیاز به مهارت‌­های جدیدی دارید که به شما کمک کنند؟
  • آیا به شما گفته‌شده است که فاقد مهارت‌­های خاصی برای کار با دیگران بوده و نیاز است که آن مهارت­‌ها را پرورش دهید؟

مهم است که مطمئن شوید مهارت‌­هایی که به دنبال کسب آن­ها هستید به‌طور مشخص به یک هدف وصل هستند و آن هدف نیز به‌نوبه‌ی خود به چشم‌­انداز شما منتهی می­‌شود. در غیر این صورت تلاش‌­های شما برای توسعه­ فردی، ممکن است با شکست مواجه شود. به‌طور دقیق‌­تر، این احتمال وجود دارد که شما مهارت­‌های خود را به درستی انتخاب نکرده باشید و یا به‌طور کامل از بازه­‌ی زمانی که در اختیار دارید آگاه نباشید.

شناسایی زمینه­‌هایی که باید بر روی آن­ها کار کنید

درصورتی‌که مطمئن نیستید چه مهارت‌­هایی در یک زمینه‌­ی خاص مهم­‌تر هستند، ممکن است استفاده از یک ابزار خودارزیابی از قبیل آزمون­‌های خودارزیابی مهارت­‌های بین فردی مفید باشند.

۳٫ یک ایده­‌ی واضح از چیزی که می­‌خواهید به آن برسید و میزان تفاوت آن با چیزی که در حال حاضر هستید

تفاوت بین جایی که الآن هستید و جایی که قصد دارید به آن برسید، اهمیت و بزرگی کاری که باید انجام دهید را برای شما مشخص می‌کند. بنابراین این تفاوت، بر روی زمانی که این کار به خود اختصاص می‌­دهد و همچنین میزان تلاشی که نیاز دارد، تأثیرگذار خواهد بود.

به‌عنوان‌مثال، اگر برای مهاجرت و یا یک سفر به خارج از کشور در حال برنامه­‌ریزی هستید، نیاز دارید که مهارت­‌های زبانی خود را توسعه دهید؛ اما:

  • درصورتی‌که برای مدتی در آن کشور خارجی زندگی کردید و به‌خوبی به آن زبان صحبت می­‌کنید، احتمالاً تنها نیاز خواهید داشت که مهارت زبانی خود را مثلاً با گوش دادن به یک رادیوی خارجی حفظ کنید.
  • گرچه، اگر تابه‌حال آن زبان را نیاموخته­ و در حال شروع از مبتدی‌ترین سطح آن هستید، ممکن است به آموزش‌­های فشرده یا حتی یک دوره‌­ی آموزشی قرارگیری در محیط آن زبان، نیاز داشته باشید تا مطمئن شوید می­‌توانید مهارت زبانی خود را به سریعاً توسعه دهید.

۴٫ تعیین اولویت برای هر زمینه در “برنامه‌ توسعه­ فردی”

نمی­‌توان همه‌­ی کارها را در یک‌زمان انجام داد. بلکه نیاز به اولویت‌بندی آن­ها وجود دارد. یک راه بسیار مناسب به این منظور، این است که همه‌­ی زمینه‌­هایی که قصد توسعه‌­ی آن­ها را دارید فهرست کنید، سپس در مورد هرکدام از آن زمینه­‌ها دو سؤال از خود پرسیده و پاسخ خود را به‌صورت امتیاز از یک تا پنج مشخص کنید:

  • این زمینه تا چه حد برای من اهمیت دارد؟
  • در حال حاضر توسعه­‌ی آن تا چه حد ضروری است؟

برای هر زمینه، امتیاز دو سؤال را باهم جمع بزنید، در این صورت بهتر متوجه خواهید شد که ابتدا باید بر روی کدام زمینه­‌ها متمرکز شوید، به این دلیل که این زمینه‌­ها برای شما مهم‌­تر بوده و یا ازنظر زمانی بحرانی‌­تر هستند.

کار بر روی سایر زمینه‌­ها را یک یا حتی چند سال به تعویق بیندازید.

۵٫ اطلاعات دقیق‌­تری از اینکه به ازای هر مهارت یا زمینه چگونه از جایی که هستید به‌جایی که می­‌خواهید باشید، می­‌رسید؟

شاید بدیهی به نظر برسد اما باید بدانید که چگونه از یک نقطه‌ به‌ نقطه‌ای دیگر خواهید رسید یعنی از جایی که الآن هستید به‌جایی که می­‌خواهید باشید. برای مثال، آیا تصمیم دارید که در برخی از دوره‌­ها ثبت‌نام کرده یا به‌صورت آنلاین و با استفاده از وب­سایتی مشابه با این وب­سایت، آموزش ببینید؟

شکستن چشم‌انداز به اهداف کوچک‌تر ازلحاظ زمانی، می­‌تواند سودمند باشد. مثلاً در یک ماه/شش ماه/ یا یک سال چه‌کارهایی باید انجام دهید تا به هدفی که برای انتهای این بازه‌­ی زمانی تعیین کرده‌­اید برسید؟ این کار بررسی پیشرفت شما را آسان­‌تر کرده و شما را در مسیر هدف خود نگه می­‌دارد.

آیا این فرآیند آشنا به نظر می­رسد؟

اگر مقاله­‌های دیگری درزمینه‌ی مهارت­‌های موردنیاز خوانده باشید، ممکن است این فرآیند ازنظر شما آشنا باشد. درواقع این فرآیند بسیار مشابه با فرآیند استفاده‌شده برای طراحی یک برنامه‌­ی استراتژیک است.

“برنامه‌ توسعه­ فردی” می­‌تواند به‌عنوان یک تفکر راهبردی در نظر گرفته شود؛ یعنی می‌­خواهید کجا باشید و چگونه به آن خواهید رسید؟

در صفحه‌ی ما با عنوان تفکر راهبردی، می­‌توانید به اطلاعات بیشتری در این زمینه دست پیدا کنید. همچنین صفحه‌ی ما با عنوان تعیین اهداف شخصی به شما کمک خواهد کرد تا در مورد چیزی که می­‌خواهید به آن برسید، فکر کنید.

آیا این فرآیند آشنا به نظر می­رسد؟

زمانی که برای اولین بار به توسعه­ فردی فکر می­‌کنید، ممکن است به نظر برسد که چیزی دراین‌باره نمی­‌دانید و هیچ مهارتی نیز ندارید. احتمالاً این مرحله برای شما نسبتاً غافلگیرکننده خواهد بود؛ اما مهم است که دو نکته را به خاطر بسپارید:

۱٫ قطعاً مهارت­‌هایی دارید. شما در تمام عمر خود در حال یادگیری و پیشرفت بوده‌­اید و قطعاً مهارت­‌های بسیار زیادی دارید. مقاله مهارت‌­های قابل‌انتقال می­‌تواند به شما در درک بهتر این موضوع کمک کند.

۲٫ مجبور نیستید که همه‌چیز را در یک‌زمان بهبود ببخشید. در حقیقت، بهتر است که این کار را انجام ندهید. در یک‌زمان تنها بر روی یک یا دو زمینه تمرکز کنید، خواهید دید که بهبود بیشتری حاصل خواهد شد.

دلیل اینکه در برخی مواقع توسعه­ فردی را ’یادگیری مادام‌العمر’ می‌­نامند این است که هیچ محدودیت زمانی در آن وجود ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *