توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

ارائه‌ بازخورد به همسر

ارائه‌ی بازخورد به همسر

چگونه به همسر خود بازخورد ارائه می‌­دهید؟ چگونه زمینه را برای شنیدن بازخورد فراهم می‌کنید؟

اساسی‌ترین موضوع در هر رابطه، برقرار شدن ارتباط است! و شاید یکی از سخت‌ترین جنبه‌های ارتباطی این است که چگونه بازخورد مؤثری در مورد چیزی که باعث ناراحتی شما شده است، ارائه دهید. اغلب، درنهایت بر سر یکدیگر فریاد می‌زنیم، هر یک، دیگری را به خاطر ارتباط ضعیف و گوش ندادن سرزنش می‌کنیم. اما نبایست اینچنین باشد.

بازخورد مؤثر چیست؟

بیایید در مورد بازخورد به‌عنوان چیزی که شما درباره­‌ رفتار شخص دیگری می‌گویید فکر کنیم، ازجمله آنچه گفته‌ و آنچه انجام داده‌ است. این امر معمولاْ طوری زمینه‌سازی می‌­شود که منجر به تغییر در رفتار شخص مقابل شود. برای اینکه بازخورد مؤثر واقع شود، باید شنیده شده، درک شود و سپس به آن عمل شود.

تعداد زیادی مطالب آموزشی برای ارائه­‌ بازخورد درزمینه‌ مدیریت روابط ارائه‌ شده‌­اند ، پس چرا ارائه‌­ بازخورد در یک رابطه شخصی بسیار مشکل است؟ پاسخ این است که نباید سخت باشد. با اتخاذ چند قانون ساده، شما نیز می‌توانید بازخورد مؤثری به همسرتان بدهید به نحوی که شنیدن آن برای او ساده و قابل درک باشد.

قانون شماره ۱: روی رفتار متمرکز شوید نه شخصیت

شاید این مهم‌ترین قانون در ارائه‌­ی بازخورد باشد. شما باید بر روی رفتار تمرکز کنید نه روی چیزی که در پشت آن قرار دارد (شخصیت، منش، طرز فکر و …).

این بدان معنی است که شما نباید هیچ‌گونه نظری در مورد شخصیت فرد مقابل بدهید، به عنوان مثال، ارائه­‌ نظری که این مفهوم را برساند که همسر شما یک تیپ شخصیتی خاصی است. بازخورد تنها باید درمورد رفتار او باشد.

تفاوت بین این دو را ملاحظه کنید:

“تو به طرز وحشتناکی خودخواه هستی ” و “این رفتار تو مانند یک انسان خودخواه بود”.

این دقیقا نه چیزی است که کسی بخواهد بشنود، نه به طور مثبت توصیف شده و نه روش مناسبی برای ارائه‌­ی بازخورد است! اما جمله­‌ی اول این مفهوم را می‌رساند که هیچ تغییری ممکن نیست و شما واقعاً او را دوست ندارید. این اصلا درست نیست. شما فقط در آن لحظه از او ناراحت هستید نه اینکه میخواهید از او جدا شوید.

از طرف دیگر، جمله‌­ی دوم می‌گوید: “من می‌دانم که تو اساساً انسان خوبی هستی اما واقعاً کاری که انجام دادی، قابل‌قبول نبود “. بنابراین، شنیدن بازخورد و عمل به آن بسیار آسان‌تر خواهد بود. یعنی شنیدن جمله‌ی دوم آسان‌تر و سبک‌تر بوده و موثرتر خواهد بود.

قانون شماره ۲: در مورد درستی یا غلطی رفتار همسرتان قضاوت نکنید. فقط تاثیر رفتارش روی خودتان را بیان کنید

شما نمی‌­دانید که همسرتان از چیزی که گفته یا انجام داده چه هدفی داشته، همه‌­ی چیزی که می‌­دانید این است که آن کار یا حرف، اثری روی شما داشته است. متقابلا، بدون این­که شما به همسرتان چیزی بگویید، او نیز نمی­‌داند که رفتارش چه اثری روی شما داشته است.

بنابراین بازخورد شما باید بر روی چیزی که او گفته‌ یا انجام داده‌ است و همچنین تأثیری که بر شما داشته ، متمرکز باشد. شما نبایست بگویید که همسرتان کار درست یا اشتباهی کرده است، بلکه تنها بیان کنید که کار او منجر به چه احساسی در شما شده است.

قانون شماره ۳: دقیقاً و بطور واضح بیان کنید که از کدام رفتار او رنجیده شده‌اید. کلی گویی نکنید!

اگر مشخصاً و بطور واضح به همسرتان بگویید که از کدام رفتار او ناراحت شده‌اید، در این­صورت برای او آسان­‌تر خواهد بود تا رفتار خود را تغییر دهد.

فرض کنید شما می‌گویید:

“هر کاری که در این هفته انجام دادی واقعا مرا عصبانی کرده”.

این باعث می­‌شود که به نظر برسد مشکل از شماست، نه او! یعنی شما در این هفته از نظر شرایط روحی وضع مناسبی نداشته‌اید و این باعث شده هر رفتاری از ‌سوی همسرتان شما را رنجیده خاطر کند. به جای این کلی گویی بایست دقیقا روی رفتاری که شما را ناراحت کرده متمرکز شوید. در این صورت همسر شما دقیقاً می‌داند که چه‌کاری را برای بهبود وضعیت باید انجام دهد.

قانون شماره ۴: در شرایط نرمال، ناراحتی خود را بلافاصله بیان کنید و آن را به بعد موکول نکنید!

بهترین بازخورد زمانی است که بلافاصله، یا در یک دوره زمانی مشابه ‌باشد. صحبت کردن در مورد مسائلی که یک سال پیش اتفاق افتاده و شما را آزرده به کسی کمکی نمی‌­کند. بر روی آخرین رفتار تمرکز کرده و همین حالا با چیزی که درحال رخ دادن است مقابله کنید، نه بعداً! هرچه زودتر این کار را انجام دهید، بهتر است. بااین‌حال، ابتدا قانون بعدی را در نظر بگیرید!

قانون شماره ۵: در زمان مناسب بازخورد دهید

احتمالاً همه­‌ی ما می‌­توانیم زمان­‌های نامناسب را شناسایی کنیم: هنگامی‌که یک یا هردوی‌تان نگران یا عصبانی هستید، یا زمانی که خسته هستید، یا گرسنه، یا برای رفتن به جایی عجله دارید. همه این‌ها، ارائه­‌ی بازخورد با دقت و آرامش و همچنین شنیدن و به طور مثبت واکنش نشان دادن به آن بازخورد را سخت‌­تر می‌­کند.

بله زمان‌هایی نیز وجود دارد که شما احساس می‌کنید که نمی‌توانید منتظر بمانید و واقعا دلتان می­خواهد فریاد بزنید.این کار را انجام ندهید.

این کار واقعاً به هیچ‌کس کمکی نخواهد کرد. قبل از گفتن هر چیزی تا ۱۰ بشمارید و یک‌ نفس عمیق بکشید تا آرام شوید. هرگز سعی نکنید زمانی که عصبانی هستید اقدام به ارائه­‌ی بازخورد کنید.

در عوض تا زمانی که هردوی‌تان آرام‌تر و آماده صحبت کردن شوید، صبر کنید: شاید در آخر هفته، یا عصر. ‌از همسرتان بخواهید که کتاب یا تلفنش را کنار بگذارد. قصدتان از صحبت کردن را به همسرتان نشان دهید، در غیر این صورت ممکن است متوجه شوید که برای خودتان صحبت می­‌کنید!

توسعه­‌ی یک مهارت، زمان‌بر است

درنهایت، به یاد داشته باشید که ارائه‌­ی بازخورد مؤثر، یک مهارت است و هر مهارتی برای یادگیری و توسعه، زمان می‌برد. هیچ­‌کس بلافاصله و سریع در ارائه‌­ی بازخورد متخصص نخواهد شد.

اما تنها با پیروی از این قوانین ساده می‌توانید بلافاصله بهتر شوید. اگر هر زمان که می‌­خواهید نسبت به رفتار همسرتان بازخوردی بدهید این قوانین را در ذهن خود نگه دارید، خیلی سریع متوجه خواهید شد که آن ارتباط در بین شما بهبود می­‌یابد. توانایی در صحبت کردن موثر در مورد چیزی که شما را رنجیده خاطر کرده یکی از المان های مهم در برقراری ارتباط موثر بوده و به توسعه فردی شما کمک خواهد کرد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *