توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

خانه / مهارت های فردی / درایت و دیپلماسی

درایت و دیپلماسی

درایت و دیپلماسی (تدبیر و کاردانی)

درایت و دیپلماسی روش‌هایی برای کمک به داشتن روابط بهتر به ویژه در طی مذاکرات و تلاش برای متقاعدکردن سایرین هستند.

استفاده صحیح از تدبیر و کاردانی باعث داشتن روابط بهتر با سایر افراد خواهد شد و روشی برای ایجاد احترام متقابل است که در ادامه نتایج موفقیت آمیز و استرس کمتر را بدنبال دارد.

درایت و دیپلماسی

درایت و دیپلماسی مهارت‌هایی هستند که با شناخت سایر افراد و حساس شدن نسبت به نظرات، باورها، ایده‌ها و احساسات سایرین پدید می‌آیند.

کاربر درست چنین مهارت‌هایی از توانایی برای درک احساسات و تفکرات سایر افراد در زمان مشخص و سپس پاسخ دادن به آنها به گونه‌ای که احساس بدی به دنبال نداشته باشد، پدید می‌آید البته در همین زمان شما باید ایده‌ها و احساسات خود را به روشی هوشمندانه وارد کنید.

تمام افراد و تمام موقعیت‌های ارتباطی خاص هستند. گسترش مهارت‌های تدبیر و کاردانی نیازمند تمرین و قضاوت خوب است. این مهارت‌ها به استفاده در روابط رسمی مانند محل کار محدود نمی‌شوند: درایت و دیپلماسی در ایجاد روابط دوستی، روابط عاشقانه و روابط در میان اعضای خانواده نیز مهم هستند.

در این صفحه از کلمات درایت و دیپلماسی به جای دیگر استفاده می‌شود. بیشتر تعاریف تدبیر به کاردانی و بالعکس اشاره دارند.

تعریف درایت و دیپلماسی:

توانایی برای ابراز ایده‌ها یا نظرات، اطلاع از چیزهایی که باید گفته شود، چگونگی مطرح کردن آنها بدون آسیب زدن به روابط و ایجاد آزردگی.

تدبیر هنر امتیاز گرفتن بدون دشمنی کردن است.

کاردانی هنر اجازه دادن به دیگران برای رفتن در مسیر خودشان است.

پیش نیازها برای درایت و دیپلماسی موفقیت آمیز

در کنار قضاوت درست و تمرین در موقعیت‌های مختلف، کاربرد صحیح تدبیر و کاردانی به مهارت‌های دیگری بستگی دارد:

  • گوش دادن همراه با توجه: لازم است که نه تنها به کلماتی که گفته می‌شود، گوش دهید بلکه باید به چگونگی گفتن آنها هم توجه کنید تا درک بهتری داشته باشید و واکنشتان بهتر باشد. به صفحه انواع گوش کردن‌ها مراجعه کنید.
  • هوش عاطفی: افراد دارای هوش عاطفی بالاتر معمولاً از کاردانی و تدبیر به صورت طبیعی در ارتباطات استفاده می‌کنند. هوش عاطفی مقیاسی برای درک احساسات خود و سایرین است. به صفحه مربوط به هوش عاطفی مراجعه کنید.
  • نمایش همدردی: به عنوان نوعی هوش عاطفی، همدردی توانایی شما برای دیدن جهان از دیدگاه یک شخص دیگر است. به صفحه همدردی چیست برای اطلاعات بیشتر مراجعه کنید.

  • قاطعیت: دلیل استفاده از کاردانی و تدبیر معمولاً متقاعد کردن یا تاثیرگذاری بر روی سایرین است تا به روشی مشخص فکر یا رفتار کنند. قاطعیت نقش اساسی در این روند دارد و مهارتی که بسیاری از افراد از آن محرومند. در صفحه روش‌های قاطع بودن می‌توانید اطلاعات جامعی را بدست آورید.
  • حسن تفاهم: حسن تفاهم در رابطه با کاردانی و تدبیر در کنار هوش عاطفی و منش خوب است. صفحه مربوط به ایجاد حسن تفاهم جزئیات را مطرح می‌کند.
  • ادب: مؤدب بودن، احترام گذاشتن به نظرات دیگران و تفاوت‌های فرهنگی در بسیاری از روابط میان فردی مهم است. ترفندهایی را برای نحوه مؤدب بودن و بررسی رابطه میان ادب و صداقت در صفحات بعد خواهید دید.

استراتژی‌های درایت و دیپلماسی

درک اینکه مناسب‌ترین رفتار چیست در بسیاری از شرایط مشکل است و دلیلش هم ماهیت غیرقابل پیش بینی روابط انسانی است.

گاهی مناسب‌ترین کار چشم پوشی کردن از نظر خود یا نتیجه‌ای است که مدنظر شماست تا کس دیگری بتواند آنرا تصاحب کند. درسایر موقعیت‌ها بهتر است که دقیقاً بگویید که چه می‌خواهید و چگونه سعی دارید به آن دست یابید.

همه ما افرادی را می‌شناسیم که می‌توانند در موقعیت‌های مشکل به خوبی صحبت کنند و کسانی که در مذاکرات موفق‌تر هستند. با این حال کمی شانس چاشنی توانایی‌های فردی برای رسیدن به موفقیت، برنامه ریزی، خویشتن داری، اعتماد به نفس و هوش عاطفی است.

استراتژی‌های زیر سعی دارد که به شما کمک کند تا بهتر برنامه ریزی کرده و از تدبیر و کاردانی استفاده کنید.

وقتی در حال برنامه ریزی مکالمه‌ای مشکل هستید، بهتر است ابتدا به چیزی که قصد دست یابی به آن را دارید فکر کنید: نتیجه موردنظرتان چیست؟

آنرا نوشته و به دلایلتان فکر کنید. سعی کنید از نظرات شخصی یک گام عقب‌تر رفته و به حقایق موجود در آن موقعیت فکر کنید.

مخالفت‌های احتمالی سایرین را درنظر گرفته و یادداشت کنید.

با دقت در مورد پاسخ‌ها فکر کنید، بررسی کنید که ایا نظرات را لحاظ کرده‌اید یا خیر.

با عصبانیت یا استرس وارد بحث و مذاکره نشوید.

سعی کنید آرام و گشاده رو باشید. حقایق را بررسی کنید و قبل از واکنش احتمالات را درنظر بگیرید.

در زمان برقراری رابطه به گفته‌های دیگران هم توجه کنید.

مراقب روابط غیرکلامی هم باشید مانند زبان بدن، آهنگ کلام تا پیام را بهتر متوجه شوید. نظرات و ایده‌هایتان را نگه دارید تا زمانی که به دیدگاه‌های سایرین پی ببرید و سپس پاسخ‌هایتان را برنامه‌ریزی کنید تا با بازخورد احتمالی هماهنگ شود.

به صفحه گوش دادن فعال و موانع گوش دادن مفید برای اطلاعات بیشتر مراجعه کنید.

مذاکره

اگر چیزی که بدنبال آن هستید مخالفت با نظرات سایرین است، لازم است که در مورد قربانی کردن نتیجه بهتر برای هر دو طرف بیشتر فکر کنید. بهتر است دو طرف قربانی شوند. توافق نظر باعث رسیدن به موقعیت برد- برد خواهد شد.

با پیشنهاد دادن مقیاس‌های زمانی در مورد پیش بینی طرح‌ها می‌توانید بحث خود را مستحکم کنید.

در دادن نمایه و تاریخ‌ها دقیق باشید. حقایق و قوانین را بر نظرات شخصی خود مقدم بدانید. می‌توانید مطالب را یادداشت کنید.

در صورت امکانات جملات را به سؤال تبدیل کنید. در عوض اعلام مستقیم نظرتان، عبارت را در قالب سؤال از شخص دیگری مطرح کنید.

اینکار نه تنها باعث می‌شود که فرد همراستا با شما فکر کنید بلکه می‌توان محل بحثی باشد که شما را جذب کرده و برای هر دو طرف سود داشته باشید. اگر از رسیدن به نتیجه مطمئن نیستید و دقیقاً نمی‌دانید که برای حل مشکل به چه چیزی نیاز دارید، مفید خواهد بود. معمولاً با استفاده از این استراتژی می‌توان به گزینه‌های مختلف رسید و فراتر از بیان کردن نظر پیش رفت.

اگر بحث بالا گرفت سعی کنید به گونه‌ای پاسخ دهید که از آشفتگی بحث بکاهد.

اگر می‌توانید خود را در لحظه با واکنش‌های احتمالی هماهنگ کنید: نفس عمیق بکشید و به خودتان زمان بدهید. به طرف مقابل بگویید که باید بیشتر در ین مورد فکر کنید و سریعاً پاسخ ندهید.

سعی کنید کنترل خود را از دست ندهید و ریسک انجام کاری را برعهده نگیرید که احتمالاً شکست دارد. به گونه‌ای کنترل موقعیت را حفظ کنید که هر دو طرف احساس خشنودی از نتیجه داشته باشند.

چشم به نتیجه داشته باشید

دائماً به نتیجه فکر کنید اما حواستان پرت نشود و درگیر جزئیات بی‌ربط نشوید. بخاطر داشته باشید که باید قاطع باشید، مدبر و کاردان بودن به معنی له شدن در زیر فشار یا تسلیم شدن در مقابل خواسته‌ها نیست.

همیشه به دنبال نتیجه برد برد باشید تا فرصت مذاکره در موقعیت‌های مشکل زا را با موفقیت بدست آورید و طرفین هم احساس بهتری از توافق نظر ایجاد شده، داشته باشند.

این موضوع برای سایرین آسانتر است. مانند هر مجموعه مهارت دیگری، درایت و دیپلماسی را می‌توان از طریق عمل و تجربه و بررسی تعادل موقعیت‌های افراد مختلف یادبگیرید.

کسب مهارت‌های درایت و دیپلماسی قدم موثری در بالا بردن مهارت‌های بین فردی شما بوده و به رشد شما در کسب و کار و حرفه‌تان کمک می‌کند. این قابلیت‌ها مسیر توسعه فردی را برای شما هموار خواهد کرد.

یک دیدگاه

  1. اگر این دوره ها به صورت کارگاه عملی برگزار شوند به نظرم تاثیر قابل توجهی بر مهارتهای فرد یدارد تا خواندن یک نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *