توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

ارائه و دریافت بازخورد

ارائه و دریافت بازخورد یعنی چه؟

در زندگی، همانند کار، باید بدانیم چگونه به‌طور مؤثر و سازنده و بدون هیچ‌گونه اهانتی، به دیگران بازخورد ارائه دهیم.

فرصت‌­های بسیاری در زندگی برای ارائه­‌ی بازخورد به دیگران وجود دارد، از نظر دادن درباره­‌ی نحوه­‌ی انجام کار توسط همکارتان تا بحث راجع به رفتار فرزندانتان با آن‌­ها.

این صفحه بر فرآیند ارتباط با یک شخص راجع به کاری که انجام داده یا حرفی که بیان کرده است، با هدف تغییر یا تشویق آن رفتار، تمرکز دارد. به این فرآیند اغلب “ارائه­‌ی بازخورد” گفته می­شود و زمانی که شما این کار را انجام می­‌دهید، تمایل دارید که بازخوردتان مؤثر باشد.

“بازخورد” اصطلاحی در نظریه­‌ی ارتباطات است که مکرراً مورداستفاده قرار می­‌گیرد. لازم به ذکر است که این صفحه درباره­‌ی بازخوردهایی که به‌طورکلی به آن­ها “بازخورد تشویقی” می­‌گویند نمی‌­باشد، مانند تکان دادن سر به معنای “بله، در حال گوش دادن هستم” و “آها” که از آن­ها برای اثبات گوش دادن به صحبت­‌های شخص مقابل استفاده می­‌کنیم.

ارائه و دریافت بازخورد

بازخورد مؤثر چیست؟

به‌منظور اهداف خودمان در این صفحه، ما بازخورد مؤثر را به‌عنوان چیزی که به‌طور واضح شنیده، درک و پذیرفته می‌­شود، تعریف می­‌کنیم که این­‌ها به قدرت و توانایی درونی شما مربوط می‌­شوند. شما کنترلی بر این موضوع که آیا دریافت‌کننده‌ی بازخورد به بازخورد شما عمل می‌کند یا خیر ندارید، اجازه بدهید این موضوع در حیطه­‌ی اختیار دریافت‌کننده قرار بگیرد.

پس چگونه می­‌توانید مطمئن شوید که بازخوردتان مؤثر بوده است یا خیر؟

مهارت‌­های بازخورد دادن خود را با استفاده از این قوانین توسعه دهید، خیلی زود متوجه می‌­شوید که بسیار بیشتر مؤثر خواهید بود.

۱٫ بازخورد باید درباره‌­ی رفتار باشد، نه شخصیت

اولین و احتمالاً مهم­ترین قانون بازخورد این است که به خاطر داشته باشید که راجع به نوع شخصیت فرد مقابل و یا چیزی که به آن باور داشته و برایش ارزش تلقی می‌شود نظر ندهید. بلکه باید تنها درباره‌­ی چگونگی رفتار او اظهارنظر کنید. وسوسه نشوید که درباره­‌ی جنبه­‌های شخصیت، هوش یا هر چیز دیگری بحث کنید. فقط رفتار!

۲٫ بازخورد باید تأثیر رفتار شخص بر شما را شرح دهد

طبق این قانون، شما تأثیر رفتار شخص مقابل را بر چیز دیگر یا شخص دیگری نمی­‌دانید. تنها می­‌دانید که این رفتار باعث شده است خودتان چه احساسی داشته و چه فکر کنید. ارائه‌­ی بازخورد به‌عنوان نظر شخصی شما، شنیدن و پذیرفتن آن را برای دریافت‌کننده‌ی بازخورد آسان­تر می‌کند، حتی اگر بازخورد، منفی باشد؛ بنابراین، به همان اندازه که شخص مقابل هیچ کنترلی بر روی چگونگی احساس شما نداشته، شما نیز هیچ‌گونه کنترلی بر تصمیم او نخواهید داشت. این یک رویکرد عاری از سرزنش بوده و بنابراین بسیار قابل‌قبول است.

زبان بازخوردتان را با دقت انتخاب کنید

عبارات مفید برای ارائه­‌ی بازخورد:

“زمانی که شما فلان کار را کردید، فلان احساس به من دست داد”

“من متوجه شدم زمانی که شما فلان حرف را زدید، باعث شد که فلان احساس به من دست دهد.”

“من واقعاً کاری که انجام دادید را دوست داشتم، مخصوصاً فلان بخش از آن را.”

“نحوه­‌ بیان شما واقعاً باعث شد که احساس کنم علاقه دارم فلان صحبت شما را بشنوم.”

۳٫ بازخورد باید تا حد ممکن خاص باشد

مخصوصاً زمانی که اوضاع خوب پیش نمی‌­رود، همه‌­ی ما می­‌دانیم که شروع از این دیدگاه که “هر کاری که تو انجام می­‌دهی به‌دردنخور و بی‌ارزش است”، وسوسه کننده است، اما این کار را نکنید. به‌موقعیت­‌های خاص فکر کنید و به رفتار خاص و دقیقاً به کاری که شخص مقابل انجام داده و احساسی که با آن کار به شما دست داده، اشاره کنید. هرچه خاص­‌تر، بهتر، زیرا شنیدن در مورد یک موقعیت خاص بسیار راحت‌­تر از شنیدن درباره­‌ی کل اوقات است.

۴٫ بازخورد باید به‌موقع باشد

اصلاً ایده‌­ی خوبی نیست که چیزی را به شخصی بگویید که شش ماه پیش شما را رنجانده یا خشنود کرده است. بازخورد باید به‌موقع باشد، یعنی تا وقتی‌که شخص مقابل بتواند به خاطر بیاورد چه اتفاقی افتاده است. اگر بازخوردی برای ارائه دارید، این کار را انجام دهید. البته نه به این معنا که بدون فکر آن را انجام دهید. هنوز هم نیاز است که درباره‌­ی چیزی که می‌خواهید بگویید و نحوه‌­ی بیان آن فکر کنید.

۵٫ زمان مناسب را انتخاب کنید

زمان‌­هایی وجود دارد که افراد پذیرای بازخورد بوده و همچنین زمان­‌هایی که برای پذیرفتن آن آماده نیستند. نگاهی به صفحه ما با عنوان آگاهی احساسی انداخته و بر روی آگاهی اجتماعی خود کار کنید تا به شما کمک کند آگاهی خود را از عواطف و احساسات دیگران توسعه دهید. این احتمالاً به شما کمک خواهد کرد تا لحظه‌­ی مناسب را برای بازخورد انتخاب کنید. به‌عنوان‌­مثال، یک شخص عصبانی بازخورد شما را نخواهد پذیرفت، حتی اگر با مهارت کامل ارائه شود. تا زمانی که کمی آرام شود صبر کنید.

بازخورد تنها در جلسات بازخورد رسمی اتفاق نمی‌­افتد.

هر تعاملی فرصتی برای ارائه‌­ی بازخورد در هر دو جهت تعامل است. برخی از مهم­ترین بازخوردها ممکن است در تعاملات سریع و کوتاه روزمره اتفاق بیفتند، برای مثال، مکالمه­‌ی زیر هنگامی‌که دو همکار در حال نوشیدن چای بودند، شنیده شد:

کارمند (با لبخند): “تو من را یاد مادرم میندازی.”

رئیس: “واقعاً؟ چرا؟”

کارمند: “اونم هر وقت استرس داره خیلی با من تند برخورد می‌­کنه.”

رئیس: “اوه، خیلی متأسفم، داشتم با تو تند برخورد می­‌کردم؟ من یه کم استرس دارم، اما سعی می­کنم دیگه این اتفاق نیفته و متأسفم که مجبور شدی این موضوع رو بگی.”

کارمند به‌طور کاملاً غیر جدی و تصادفی، یک موضوع رفتاری جدی را با رئیس مطرح کرد. او متوجه شد که خوش­‌شانس بوده که رئیس این الگوی رفتاری را از یک وضعیت خانوادگی تشخیص داده و نتایج خودش را از آن استخراج کرده است.

بااین‌حال، کارمند نیز دریافت که هیچ­کدام از افرادی که تا حالا با آن­‌ها کار می‌­کرده، چنین کاری را انجام نداده‌اند. او با آگاهی یافتن از رفتارش، تصمیم گرفت آن را تغییر دهد. کارمند نیز، خواه به‌طور تصادفی یا نه، با رعایت همه‌­ی قوانین بازخورد، به رئیس بازخورد داده بود: این بازخورد درباره‌­ی آخرین رفتار رئیس و همچنین خیلی خاص و به‌موقع بود و نشان داد که کارمند چگونه آن را احساس کرده بود. همچنین در لحظه‌­ی خوبی اتفاق افتاده بود که رئیس آرام و برای گفت‌وگو آماده بود.

دریافت بازخورد

مهم است که فکر کنید به چه مهارت­‌هایی برای دریافت بازخورد نیاز دارید، خصوصاً زمانی که مربوط به موضوعی می­‌شود که نمی­‌خواهید کوچک‌ترین چیزی راجع به آن بشنوید، زیرا همه­‌ی افراد در ارائه­‌ی بازخورد ماهر نیستند.

پذیرای بازخورد باشید

به‌منظور شنیدن بازخورد، باید به آن گوش دهید. به چیزی که می‌خواهید در پاسخ بگویید فکر نکنید، فقط گوش دهید. همچنین به ارتباطات غیرکلامی توجه کرده و همان­طور که به چیزی که همکارتان می­‌گوید گوش می‌­دهید به چیزی که بیان نمی‌­کند نیز، گوش دهید.

در مورد پرسش، بازتاب و شفاف‌­سازی بیشتر جستجو کنید تا مطمئن شوید همه‌­ی نکات دقیق و ظریف چیزی که شخص مقابل در حال بیان است را درک کرده­ و از سوءتفاهم جلوگیری می‌­کنید. از انواع مختلف پرسش به‌منظور شفاف‌­سازی موقعیت و بازتاب درک خود، استفاده کنید.

به‌عنوان‌مثال، ممکن است بگویید:

“هنگامی‌که گفتید …، درست است که بگوییم منظور شما … بوده و …. احساس را داشتید؟”

“آیا من درست متوجه شدم که وقتی …. کار را کردم، شما … احساس را داشتید؟”

مطمئن شوید که بازتاب و سؤالات شما بر روی رفتار، متمرکز هستند و نه شخصیت. حتی اگر بازخورد در موضوع دیگری به‌جز رفتار داده‌شده است، همیشه می‌­توانید گفت‌­وگو را به جنبه‌­ی رفتاری آن برگردانده و به شخصی که در حال ارائه­‌ی بازخورد است کمک کنید تا بر آن تمرکز کند.

هوش هیجانی ضروری است. شما باید نسبت به احساسات خود آگاه بوده (خودآگاهی) و همچنین قادر به مدیریت آن­‌ها باشید (خودکنترلی)، که اگر حتی بازخورد منجر به یک واکنش احساسی در شما شد بتوانید آن را کنترل کنید.

و درنهایت…

همیشه از شخصی که به شما بازخورد ارائه می‌­دهد تشکر کنید. آن‌­ها مشاهده می­‌کنند که شما به بازخوردشان گوش‌داده، درک کرده و آن را پذیرفته­‌اید.

پذیرش در این حالت به این معنا نیست که باید به آن عمل کنید. بااین‌حال، باید این بازخورد را در نظر گرفته و درصورتی‌که بخواهید به آن عمل کنید، تصمیم بگیرید که چگونه به آن عمل خواهید کرد. این کاملاً به شما مربوط می‌­شود، اما به خاطر داشته باشید، شخصی که به شما بازخورد می‌­دهد به‌شدت احساس کرده است که شما به آن نیاز دارید.

با آن­ها تواضع داشته باشید و نشان دهید که حداقل این موضوع را مدنظر قرار می‌­دهید. درصورتی‌که هیچ اقدامی هم نخواهید انجام دهید، در مورد بازخوردهای منفی می‌خواهید بدانید که چگونه می‌­توانید از رخ دادن چنین واکنش‌­هایی جلوگیری کنید.

توانایی در بازخورد گیری از دیگران درباره رفتاری که با آنها انجام داده‌اید و همچنین مهارت شما در دادن بازخورد محترمانه و دقیق به دیگران، از جمله مهارت‌های بسیار مهم و تاثیرگذار در مجموعه مهارت‌های بین فردی بوده و برای توسعه فردی مدیران و صاحبان کسب و کار از اهمیت زیادی برخوردار است. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *