توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

خانه / مهارت های فردی / چگونه مؤدب باشیم؟

چگونه مؤدب باشیم؟

چگونه مؤدب باشیم؟

مؤدب بودن به معنی آگاهی از احساسات سایرین و احترام به آنهاست. ممکن است همیشه به ادب و احترام توجه نکنیم اما سریعاً متوجه بی ادبی یا رفتار ناشایست می‌شویم.

چگونه مؤدب باشیم؟

این صفحه یک گام عقب‌تر رفته و به بعضی پایه‌های برقراری و حفظ روابط با دیگران می‌پردازد. مثال‌هایی از معمولترین رفتارهایی که مؤدبانه هستند، مطرح می‌کنیم.

ادب می‌تواند روابط ما را با سایرین ارتقا بخشد، احترام و تفاهم را زیاد کند، عزت نفس و اعتماد به نفس را تقویت نماید و مهارت‌های ارتباطی را توسعه بخشد.

بسیاری از نکاتی که در این صفحه مطرح می‌شود ممکن است واضح و بدیهی باشند اما معمولاً رفتارهای اجتماعی فراموش می‌شود. کمی در مورد مطالب زیر مطالعه داشته باشید و در مورد مؤدب بودن و نشان دادن وجههٔ اجتماعی مناسب و تاثیرش در روابط با دیگران فکر کنید.

می‌توان به آسانی گستاخی افراد یا رفتار ناشایست آنها را متوجه شد اما معمولاً شناسایی این ویژگی‌ها در خود شخص کار مشکلی است. در مورد تاثیراتی که بر روی دیگران دارید و چگونگی جلوگیری از رفتارهای ناشایست خود فکر کنید.

راهنمای ادب

می‌توانید از موارد زیر در تعاملات با سایرین، دوستان، همکاران، خانواده، مشتریان و همه استفاده کنید.

همیشه سعی کنید که رفتار مناسبی داشته باشید و به تفاوت‌های فرهنگی توجه کنید.

  1. به افراد سلام کنید، احوالپرسی خوبی داشته باشید، رابطه چشمی را حفظ کنید، لبخند بزنید، دست بدهید یا در آغوش بگیرید اما سلام کردن هر روز باید به همکاران و سایر اشخاص تکرار شود. خوش پرخورد باشید. با دیگران به دلیل اینکه روز بدی داشته‌اید بدرفتاری نکنید. 
  2. گفتگوهای کوتاه داشته باشید، برای مثال در مورد آب و هوا، فامیل یک شخص دیگر یا صحبت در مورد اخبار جدید. تلاش کنید در مکامله های کوتاه خود را درگیر کنید، علاقه‌تان را نشان دهید، اما زیاده روی نکنید. صمیمی و مثبت باشید و از علایم کلامی و غیرکلامی به درستی استفاده کنید. 
  3. سعی کنید چیزهایی مرتبط با سایر افراد را بخاطر آورده و به درستی نظر بدهید؛ از نام شخص مقابل، تولدش یا هر رویداد مهم دیگری در زندگی‌اش صحبت کنید. از مشکلات وسختی های زندگی مطلع باشید. 
  4. همیشه از کلماتی مانند خواهش می‌کنم، ممنونم استفاده کنید. از افراد به دلیل تلاش یا نقششان تشکر کنید و همیشه از کلمه لطفاً در درخواست‌هایتان استفاده کنید. اگر کسی به شما چیزی تعارف کرد از عباراتی مانند بله لطفاً یا خیر ممنونم استفاده کنید. 
  5. به دیگران بخاطر دستاوردهایشان تبریک بگویید. نیاز برای دیده شدن را درنظر بگیرید زیرا اگر عصبانی یا حسود باشید تأمین این نیاز مشکل خواهد بود. 
  6. در محل کار مؤدب باشید و به همکارانتان کمک کنید. موقعیت‌ها، نقش‌ها و وظایف سایرین را درک کرده و احترام بگذارید. 
  7. از زبان مناسب با توجه به جنسیت، نژاد، مذهب، دیدگاه‌های سیاسی یا سایر موضوعات بحث انگیز احتمالی استفاده کنید. نظرات انتقادی یا بحث انگیز را مطرح نکنید. 

  8. با دقت به دیگران گوش دهید، در وسط مکالمه نباید حواستان پرت شود و حواس طرف را پرت کنید. 
  9. برای وقت دیگران ارزش قائل باشید. سعی کنید بدون عجله و شتاب زدگی دیدگاه و توضیحات خود را مطرح کنید. 
  10. در صورت نیاز قاطع باشید اما به حقوق دیگران هم اهمیت بدهید. 
  11. غیبت نکنید. سعی کنید چیزهای مثبت را در مورد دیگران مطرح کنید. 
  12. بخاطر اشتباهاتتان عذرخواهی کنید. اگر کاری کرده یا چیزی گفته‌اید که گستاخی و بی ادبی محسوب می‌شود، عذرخواهی کنید اما در اینکار زیاده روی نکنید. 
  13. از واژگان سخت و گزافه گویی که درک توضیحات و ایده‌ها را برای افراد مشکل می‌کند؛ خودداری کنید. خود را متکبر جلوه ندهید. 
  14. احترام بگذارید و برای گوش دادن به ایده‌ها و نظرات دیگران آماده باشید. 

  15. لباس مناسب هر موقعیت را بپوشید. از لباس‌های خاص در مقابل عموم خودداری کنید و به کسانی که لباس‌های عجیب می‌پوشند، خیره نشوید. با توجه به موقعیت لباس بپوشید. 
  16. از شوخی‌ها با دقت استفاده کنید. قرار نیست کسی را برنجانید مرزهای زبانی را در موقعیت‌های مختلف در نظر بگیرید. 
  17. بهداشت فردی را رعایت کنید. دائماً دندان‌هایتان را مسواک بزنید، لباس‌هایتان را عوض کنید و معطر باشید. از عطرهای تند استفاده نکنید. 
  18. وقت شناس باشید. اگر قرار است که در یک زمان مشخص کسی را ملاقات کنید لازم است که سروقت یا حتی چند دقیقه قبل در محل حاضر باشید. اگر احتمال دارد دیر کنید به افراد منتظر اطلاع دهید. به دلایل و بهانه‌های متعدد برای تأخیر بسنده نکنید. برای وقت دیگران ارزش قائل باشید و آنرا هدر ندهید. 
  19. رفتارهای خوب را تمرین کنید. در هنگام غذا خوردن در کنار سایرین از غذاها با بوی تند نخورید، با دهان پر حرف نزدید یا با دهان باز نجویید و آرام بخورید. 
  20. با گوش یا بینی خود ور نروید، انگشتانتان را نجویید. از بازی کردن با موهایتان خودداری کنید. 

رفتارهای خوب هیچ هزینه‌ای ندارند اما می‌توانند در دیدگاه سایرین نسبت به شما تفاوت زیادی ایجاد کنند. وقتی مؤدب باشید و رفتارهای خود را نشان دهید، سایرین هم با شما محترمانه برخورد خواهند کرد.

ممکن است روابط میان فردی یا رودر رو را با دیگران به روش‌های مختلف ایجاد کنید، مهارت‌هایی که برای اینکار به آنها نیاز دارید در صفحات مختلف تحت عناوین مربوط به مهارت‌های بین فردی مطرح شده‌اند. رفتار مؤدبانه می‌تواند در توسعه ارتباطات به شما کمک کرده و یکی از المان‌های مهم در توسعه فردی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *