توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

ارتباط چیست؟

مقاله ما با عنوان مهارت‌های ارتباط بین فردی را نیز مطالعه کنید.

ارتباط به زبان ساده، عمل انتقال اطلاعات از یک مکان به مکان دیگر است.

ارتباط چیست؟

اگرچه این تعریف، ساده است، اما هنگامی‌که به این فکر می‌­کنیم که چگونه ممکن است ارتباط برقرار کنیم، موضوع خیلی پیچیده‌­تر می‌­شود. طبقه‌بندی‌های متنوعی از ارتباط وجود داشته و بیش از یک نوع آن می­‌تواند در هرلحظه اتفاق بیفتد.

طبقه‌بندی‌های متفاوت از ارتباط، عبارت­ند از:

  • ارتباط به‌وسیله‌ی صحبت کردن یا ارتباط کلامی: رودررو، تلفنی، رادیو یا تلویزیون و سایر رسانه‌­ها.
  • ارتباط غیرکلامی: زبان بدن، اشارات و حرکات بدن، چگونگی لباس پوشیدن یا رفتار کردن و حتی عطر و بوی ما
  • ارتباط نوشتاری: نامه‌­ها، نامه‌­ی الکترونیکی، کتاب­‌ها، مجله‌­ها، اینترنت یا از طریق سایر رسانه‌­ها.
  • ارتباط تصویری: نمودار­ها و جداول، نقشه‌­ها، آرم‌­ها و سایر تصاویری که می‌توانند پیام‌­ها را انتقال دهند.

نتیجه‌­ مطلوب یا هدف هر فرآیند ارتباطی، رسیدن به درک می‌­باشد.

فرآیند ارتباط بین فردی، نمی‌­تواند به‌عنوان پدیده‌­ای که به‌سادگی اتفاق می‌­افتد در نظر گرفته شود، اما باید به‌عنوان فرآیندی دیده شود که شامل شرکت­‌کنندگانی است که در مورد نقش‌­های خود در این فرآیند، به‌صورت آگاهانه یا ناآگاهانه، گفت­‌وگو می‌­کنند.

فرستنده‌­ها و دریافت­‌کنندگان، به‌طور حتم در یک ارتباط، حیاتی هستند. در ارتباط رودررو، همان­طور که هر دو شرکت‌کننده با یکدیگر ارتباط برقرار می­‌کنند، نقش­‌های فرستنده و گیرنده از هم مجزا نیستند، حتی در راه­‌های بسیار نامحسوس از قبیل تماس چشمی (یا عدم آن) و زبان عمومی بدن.

راه‌­های نامحسوس دیگری نیز وجود دارند که ما از طریق آن­ها (شاید حتی به‌صورت غیر عمد) با دیگران ارتباط برقرار می‌کنیم. به‌عنوان‌مثال، لحن صدای ما می‌­تواند نشانه‌ای بر حالت یا وضعیت احساسی ما بوده و علامت­‌های دست یا اشارات و حرکات بدن می‌توانند به پیام کلامی ما اضافه شوند.

در ارتباط نوشتاری، فرستنده و گیرنده متفاوت‌­تر هستند. تا سال­‌های اخیر، نسبتاً تعداد کمی از نویسندگان و ناشران بودند که در رابطه با انتقال کلمات نوشتاری بسیار قدرتمند بودند. امروزه همه‌­ی ما می‌­توانیم ایده‌­هایمان را به‌صورت آنلاین نوشته و منتشر کنیم که این امر منجر به یک انفجار اطلاعاتی و امکانات ارتباطی شده است.

فرآیند ارتباط

یک پیام یا ارتباط، توسط فرستنده از طریق یک کانال ارتباطی به یک یا چند گیرنده، فرستاده می‌­شود.

فرستنده باید پیام (اطلاعاتی که منتقل می‌­شود) را به شکلی که برای کانال ارتباطی مناسب باشد، رمزگذاری کرده و سپس گیرنده یا گیرنده‌­ها پیام را به‌منظور درک مفهوم و اهمیت آن رمزگشایی کنند.

سوءبرداشت در هر مرحله از فرآیند ارتباط می­‌تواند اتفاق بیفتد.

ارتباط مؤثر شامل حداقل سازی احتمال سوءبرداشت و غلبه بر هر مانعی بر سر راه ارتباط مؤثر در هر مرحله از فرآیند ارتباط می­‌باشد.

یک ارتباط برقرارکننده‌­ی مؤثر، مخاطبان خود را درک کرده، یک کانال ارتباطی مناسب را انتخاب می‌­کند، پیام خود را برای این کانال صریح و روشن می­‌کند و پیام را به‌منظور کاهش سوءبرداشت توسط دریافت‌کننده، رمزگذاری می‌­کند.

او همچنین به دنبال بازخوردی از دریافت‌کننده خواهد بود که بداند پیام چگونه درک شده است تا هرچه سریع­‌تر برای اصلاح هرگونه سوءبرداشت یا سردرگمی تلاش کند.

دریافت‌ کننده­‌ها می‌توانند از روش­‌هایی مانند شفاف­‌سازی و بازتاب به‌عنوان راه‌­های مؤثری برای اطمینان از اینکه پیام فرستاده‌شده به‌درستی درک شده است، استفاده نمایند.

مقاله ما با عنوان موانع برقراری ارتباط موثر را نیز مطالعه کنید.

کانال­های ارتباطی

نظریه­‌ی ارتباط بیان می­‌کند که ارتباط شامل یک فرستنده و یک یا چند گیرنده است که اطلاعات را از طریق یک کانال ارتباطی تبادل می‌­کنند.

کانال­‌های ارتباطی، یک اصطلاح است که به راه­‌های مورد استفاده‌ی ما برای برقراری ارتباط، اختصاص داده‌شده است. امروزه کانال­‌های ارتباطی متعددی برای ما در دسترس هستند، به‌عنوان‌مثال، مکالمه‌­ی رودررو، تماس‌­های تلفنی، پیام­‌های متنی، ایمیل یا نامه­‌ی الکترونیکی، اینترنت (شامل رسانه‌­های اجتماعی از قبیل فیس­بوک و توییتر)، رادیو و تلویزیون، نامه‌­های نوشتاری، بروشورها و گزارش‌ها.

انتخاب یک کانال ارتباطی مناسب برای ارتباط مؤثر حیاتی است زیرا هر کانال ارتباطی نقاط ضعف­ و قوت متفاوتی دارد.

به‌عنوان‌مثال، انتشار خبر یک رویدادی که به‌تازگی اتفاق افتاده از طریق یک نامه‌­ی نوشته‌شده ممکن است پیام را به‌طور واضح به یک یا دو نفر انتقال دهد اما ازنظر هزینه یا زمان، یک راه مؤثر برای انتشار پیام به تعداد زیادی از مردم نخواهد بود. از طرف دیگر، انتقال اطلاعات فنی و پیچیده، بهتر است که از طریق یک سند چاپ‌شده انجام شود و نه یک پیام کلامی، زیرا در این حالت دریافت‌کننده قادر خواهد بود تا اطلاعات را با سرعت و روش خود تحلیل کرده و مواردی را که به‌طور کامل درک نکرده بازنگری کند.

پیام نوشتاری نیز به‌عنوان یک راه برای ثبت چیزی که بیان می­شود مفید خواهد بود، به‌عنوان‌مثال، نوشتن صورت‌جلسه در جلسات.

رمزگذاری پیام­ها

تمامی پیام‌­ها باید به شکلی که بتوانند توسط کانال ارتباطی انتخاب‌شده برای پیام منتقل شوند، رمزگذاری شوند.

همه­‌ی ما هرروز هنگامی‌ که افکار کلی خود را از طریق کلمات گفتاری یا به شکل نوشتاری انتقال می­‌دهیم، این کار را انجام می­‌دهیم. بااین‌حال، سایر کانال­‌های ارتباطی به اشکال متفاوتی از رمزگذاری نیاز دارند؛ برای مثال، متن نوشته‌شده برای یک گزارش درصورتی‌که از طریق یک برنامه‌­ی رادیویی منتشر شود به‌خوبی عمل نخواهد کرد و یک متن کوتاه و مختصر استفاده‌ شده در پیام­‌های متنی درصورتی‌که از طریق نامه فرستاده شود، مناسب نخواهد بود

داده‌­های پیچیده ممکن است به بهترین شکل با استفاده از یک نمودار یا جدول یا سایر راه‌­های ارتباطی تصویری منتقل بشوند.

ارتباط برقرارکنند­ه‌های مؤثر پیام‌­های خود را علاوه بر کانال ارتباطی با مخاطبان موردنظرشان نیز رمزگذاری می­‌کنند. این کار شامل استفاده از یک زبان مناسب، انتقال اطلاعات به‌سادگی و وضوح، پیش‌­بینی و حذف علل احتمالی سردرگمی و سوءبرداشت و اطلاع از تجربه‌­ی دریافت‌کننده در رمزگشایی سایر ارتباطات مشابه، می­‌باشد. رمزگذاری موفقیت‌­آمیز پیام‌ها یک مهارت حیاتی در ارتباط مؤثر می‌­باشد.

مقاله ما با عنوان برگزاری یک جلسه را نیز مطالعه کنید.

رمزگشایی پیام‌­ها

هنگامی‌که پیام دریافت شد، دریافت‌ کننده نیاز دارد که آن را رمزگشایی کند. رمزگشایی موفقیت‌­آمیز نیز یک مهارت ارتباطی حیاتی محسوب می‌­شود.

مردم پیام‌­ها را از راه­‌های متفاوتی بر اساس موانع ارتباطی که ممکن است ظاهر شوند، رمزگشایی و درک می­‌کنند؛ مانند تجربه‌­ی آن­ها، درک زمینه‌­ی پیام، حالت روحی و روانی آن­ها و زمان و مکان دریافت پیام و همچنین سایر عوامل بالقوه.

درک چگونگی رمزگشایی پیام و تا حد ممکن، پیش‌­بینی تعدادی از منابع بالقوه‌­ی سوءبرداشت، هنر یک ارتباط برقرارکننده‌ی موفق می‌­باشد.

بازخورد

بازخورد

احتمال دارد که دریافت‌­کنندگان پیام، بازخوردهایی را مبنی بر چگونگی درک پیام از طریق عکس‌العمل‌های کلامی و غیرکلامی ارائه دهند.

ارتباط برقرارکنندگان مؤثر، توجه به سزایی به این بازخوردها به‌عنوان تنها راه ارزیابی اینکه پیام به‌درستی درک شده است یا خیر، دارند و همچنین این بازخوردها امکان برطرف کردن هرگونه سردرگمی را فراهم خواهند کرد.

به خاطر داشته باشید که محدوده و شکل بازخورد بر طبق کانال ارتباطی مورداستفاده، متنوع خواهد بود: برای مثال بازخورد در طول یک مکالمه‌­ی رودررو یا تلفنی بلافاصله و مستقیم خواهد بود، درحالی‌که بازخورد به پیام منتقل‌شده از طریق تلویزیون یا رادیو غیرمستقیم بوده و ممکن است تأخیر داشته باشد یا حتی از طریق سایر رسانه‌­ها از قبیل اینترنت منتقل‌شده باشد.

مقالات ما با عناوین “بازتاب”، ارائه و دریافت بازخورد و شفافیت و شفاف سازی را نیز مطالعه کنید.

درک مفهوم ارتباط و توانایی در برقراری ارتباط موثر یکی از المان‌های کلیدی توسعه فردی است. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *