توسعه فردی - مدیریت زمان، انرژی و تمرکزتوسعه فردی - بهره‌وری و افزایش عملکردتوسعه فردی - توانا بود هر که عادت کندتوسعه فردی - من می توانم صد مرتبه مهم تر از هوش و استعداد است!توسعه فردي - ناراحتي‌ها نتيجه‌ي از دست دادن فرصت‌هاستتوسعه فردی - برای قدرتی بیشتر به آرامشی عمیق تر نیاز دارید.توسعه فردی - اضطراب، نتیجه فقدان کنترل، سازماندهی، آماده سازی و اقدام است.

تحلیل سوات فردی

تحلیل سوات فردی

تحلیل سوات(SWOT)، بررسی موقعیت خود یا سازمان خود با نگاه کردن به نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت­‌ها و تهدیدها می­‌باشد. این تحلیل سال‌های زیادی است که درزمینه‌ی کسب­‌وکار به‌عنوان یک ابزار برنامه‌­ریزی استراتژیک مورداستفاده قرار گرفته است زیرا به شما یک دید ۳۶۰ درجه از سازمان‌تان را ارائه می‌­دهد.

بااین‌حال، تحلیل سوات در سطح شخصی نیز به‌عنوان راهی برای شناسایی زمینه‌­های رشد و توسعه و بخشی از مباحث حرفه‌­ای شغلی، مفید خواهد بود. شکل ساده‌­ی آن و ساختار راحتش برای استفاده، به این معناست که می­‌تواند به‌آسانی و بدون نیاز به پشتیبانی مورداستفاده واقع شود.

یک خلاصه‌­ی سریع از تحلیل سوات

تحلیل سوات یک راه برای نگاه کردن به موقعیت خودتان با شناسایی عوامل زیر است:

نقاط قوت، یا زمینه‌­هایی که شما در آن­‌ها نسبت به دیگران برتری دارید، یا برخی منابع منحصربه‌­فرد برای بهره‌­برداری؛

نقاط ضعف، یا زمینه­‌هایی که شما یا سازمان شما در آن­ها نسبت به دیگران ضعیف­‌تر هستید و ممکن است متوجه شوید که دیگران آن‌­ها را بهتر از شما انجام می­‌دهند؛

فرصت­‌ها، یا امکانی که به شما مزیتی را می‌­بخشد که با کمک آن به اهداف‌تان خواهید رسید؛ و

تهدیدها، یا چیزهایی که ممکن است مانع ایجاد برتری شما یا سازمان شما برای رسیدن به اهداف‌تان شوند.

لازم به ذکر است که یکی از مهمترین و اساسی ترین نقاط قوت برای هر فرد، مهارت در مدیریت زمان، انرژی و تمرکز بوده و بالعکس، نداشتن این مهارت یک نقطه ضعف بزرگ و یک تهدید در راه رسیدن به اهداف شخصی و حرفه‌ای به شمار می‌رود!

تحلیل سوات فردی

یک تحلیل سوات فردی بسیار شبیه به این تحلیل در کسب‌­وکار است، به‌جز اینکه در اینجا شما بر روی خود و اهداف خود تمرکز می­‌کنید.

صفحه‌ی ما در مورد تحلیل سوات شرح می‌­دهد که یکی از مزایای تحلیل سوات این است که چارچوبی بسیار منعطف دارد. بنابراین می‌توانید از آن در شرایط گوناگونی استفاده کنید.

گرچه درصورتی‌که بر روی یک هدف خاص یا یک مشکل برای حل آن تمرکز کنید، این تحلیل مفیدتر خواهد بود. به این دلیل که همه­ ما اهداف گوناگونی داریم. مهارت­ها یا صفاتی که ممکن است در جهت یک هدف به ما کمک کنند، می­توانند برای یک هدف دیگر نامربوط یا حتی ضعف باشند. همچنین یک تهدید در یک زمینه می­تواند درزمینه‌ی دیگر بی­اهمیت باشد.

فرآیند سوات

۱٫ شناسایی هدفی که می­‌خواهید به آن برسید

مهم است که این هدف تا حد ممکن خاص باشد. در مورد زمان‌­بندی شفاف باشید، یعنی زمانی که می­‌خواهید به هدف خود برسید و همچنین در مورد اینکه چگونه متوجه خواهید شد که به آن رسیده‌اید (معیار موفقیت شما).

اگر هنوز هیچ هدفی را شناسایی نکرده‌­اید، ممکن است مفید باشد که صفحه‌ی ما با عنوان “تنظیم اهداف شخصی” را بخوانید.

در مورد آن هدف به‌طور خاص فکر کنید:

۲٫ نقاط قوت شخصی که در رسیدن به آن هدف می‌­تواند به شما کمک کند و همچنین ضعف‌­هایی که از آن جلوگیری می­‌کند را شناسایی کنید.

اغلب سودمند است که دانش، مهارت‌­ها، تجربه، منابع و حمایت­‌هایی را که در دسترس شما هستند در نظر بگیرید. اگر این عناوین را فهرست کنید، قادر خواهید بود تا همه­‌ی آن­ها را به خاطر آورید.

این زمینه‌­ها عموماً درونی هستند، یعنی به شخص شما مربوط شده و منابع و مهارت­‌هایی هستند که در دسترس شما می­‌باشند. بنابراین عموماً تحت کنترل شما هستند.

نکته­‌ی مهم! شروع تحلیل خود

اگر به نظرتان این فرآیند سخت است، ممکن است بخواهید صفحه‌ی “خودارزیابی مهارت­‌های بین فردی” را بخوانید تا به­ شما از نقاط قوت و ضعف‌تان ایده بدهد. این می­‌تواند یک نقطه‌­ی شروع مفید برای تفکرات بعدی باشد.

۳٫ همه‌­ی فرصت­های شخصی که می‌­تواند شما را به هدف خود برساند و همچنین فرصت‌­هایی که با آن­ها مزیتی را به دست می­‌آورید، شناسایی کنید.

فرصت­‌ها عموماً بیرونی و مرتبط با محیط و عوامل اطراف‌تان هستند. برخی از آن­ها عبارتند از:

  • تبلیغات و انگیزه­‌های مالی؛ و
  • رویدادهایی که احتمال دارند در محل کار یا بیرون از آن اتفاق بیفتند، مثلاً زمانی که شخصی به مرخصی زایمان می‌­رود می‌­تواند به این معنی باشد که شما فرصتی برای انجام کار جدیدی به دست می‌­آورید.

در شناسایی فرصت­‌ها که می­‌توانند درنتیجه‌ی رسیدن به اهداف‌تان ممکن شوند، مزایای بلندمدت و همچنین کوتاه‌مدت را باهم در نظر بگیرید.

۴٫ هرگونه تهدیدی را شناسایی کنید

تهدیدها عوامل یا رویدادهای بیرونی هستند که شما را نگران می‌­کنند یا ممکن است اتفاق افتاده و شما را از رسیدن به هدفتان یا داشتن مزایایی دور کنند.

۵٫ بازنگری و اولویت‌بندی کنید

درنهایت، مانند همه‌­ی فعالیت­‌های توسعه و پیشرفت و هر چیزی که به نظر می‌­رسد یک تفکر راهبردی باشد، ایده‌­ی خوبی است که تحلیل خود را بازنگری کنید. از خودتان بپرسید:

  • آیا این، به‌طور قابل‌تشخیصی، من هستم؟
  • چیزی وجود دارد که فراموش کرده باشم؟

و درنهایت:

  • در هر چهار طبقه‌بندی در تحلیل، کدام زمینه­‌ها مهم­تر هستند؟

به‌کارگیری تحلیل سوات فردی

تحلیل سوات فردی یک ابزار مفید در فهمیدن چیزی است که می‌­خواهید از طریق یادگیری از تجربه‌­ی دیگران به دست آورید. بااین‌حال، این تحلیل به‌طور گسترده‌­تری قابل‌اجرا بوده و شما می‌­توانید از آن برای کمک به تحلیل هرگونه توسعه‌­ فردی و موقعیت یادگیری استفاده کنید.

استفاده از این فرآیند برای یک هدف یا مشکل خاص که با آن روبه­‌رو هستید، شما را قادر می‌­سازد تا زمینه‌­هایی را که واقعاً شما را به دردسر می‌­اندازند و همچنین جاهایی که نیاز دارید بیشتر تمرکز کنید را شناسایی کنید.

شما می­‌توانید از این فرآیند برای همه­‌ی اهداف استفاده کنید، اما اگر فقط زمانی که با یک مشکل چالش‌­برانگیز روبه‌­رو هستید آن را به کار بگیرید، سودمندتر خواهد بود. این کار به‌طور مؤثر راهی برای نظم دادن به افکارتان و کمک به دیدن مشکلات از راهی نسبتاً متفاوت می‌باشد.

آیا نیاز است که با یک دوست تماس بگیرید؟

یک تحلیل سوات فردی می‌­تواند به‌وسیله‌ی خودتان انجام شود.

بااین‌حال، به خاطر داشته باشید که یک تحلیل سوات کسب­‌وکار درصورتی‌که بر اساس شواهدی از بیرون سازمان، از قبیل تحقیقات بازار مستقل و دیدگاه‌های مشتریان انجام شود، تحلیل قوی‌­تری خواهد بود.

به همین ترتیب، یک تحلیل سوات فردی نیز احتمال دارد که قدرتمندتر انجام شود، اگر در آن از دیدگاه‌های دیگران نیز استفاده کنید.

برای مثال، اگر در محل کارتان یا دانشگاه عضوی از یک گروه آموزشی هستید، می‌­توانید موافقت کنید که این فرآیند را برای یکدیگر به‌نوبت انجام دهید. حتی می­‌توانید شواهدی را از همکاران یکدیگر برای پشتیبانی از تحلیل، جمع‌­آوری کنید.

اگر این کار را به‌تنهایی انجام می‌­دهید، می‌­توانید دیدگاه‌های دوستان و همکارانتان را راجع به نقاط قوت و ضعف خود بپرسید و یا از آن‌­ها بخواهید در اولین تحلیل پیش‌نویس شده­‌ی شما، نظرات خود را بیان کرده و پیشنهاد‌های دیگری نیز بدهند.

درنهایت…

مانند هر فرآیند توسعه­ فردی، یک تحلیل سوات چیزی نیست که شما بخواهید هرروز آن را انجام دهید. اما اگر متوجه شدید که یک مشکل خاص به‌راحتی حل‌شدنی نیست، یا واقعاً در تلاش هستید تا بدانید که یک هدف را باید از کجا شروع کنید، این تحلیل می­‌تواند راه مفیدی برای نظم دادن به افکارتان و ارائه‌­ی یک چشم‌­انداز متفاوت از آن مشکل باشد.

یک دیدگاه

  1. از مطلبتون ممنون. من بعد از مطالعه این مطلب ماتریس سوات فردیم رو به کمک ابزار آنلاین SWOT در سایت بیزنگار به صورت رایگان ساختم. تجربه خوبی بود و در حال حاضر آن را ذخیره کردم و هر وقت که بخوام میتونم ویرایشش کنم. به شما هم ابزارهای آنلاین این سایت رو پیشنهاد می‌کنم. biznegar.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *